Reyting bombası reklamları vurdu

İki hafta önce başlatılan reyting operasyonu, şirketlerin TV reklamlarına duyduğu güveni sarstı. Bir marka, TV reklamlarını durdurdu

Reyting bombası reklamları vurdu
27 Aralık 2011 Salı 12:38 tarihinde eklendi, 1.125 kez okundu.

 

İki hafta önce başlatılan reyting operasyonu, şirketlerin TV reklamlarına duyduğu güveni sarstı. Televizyon kanallarına verdikleri reklamları durdurma kararı alan gıda devi Aytaç'ın Gıda Grubu Koordinatörü Erdal Bölükbaş, çalıştıkları ajansın 20'ye yakın müşterisi bulunduğunu ve hepsinin TV'lerle sözleşmelerini yenilemek istediğini açıkladı.
 
Reyting operasyonunun ardından Televizyon İzleme Araştırma Komitesi'nin (TİAK), reyting şirketi AGB ile anlaşmasını iptal etmesi ve ölçümleri durdurması iş dünyasının televizyon (TV) reklamlarını feshetmesine sebep oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Aytaç Gıda Grubu Koordinatörü Erdal Bölükbaş, TV'de eylül ayından bu yana dönen Aytaç reklamlarını durdurduklarını, reyting yerine saniye bazlı çalışmak için kanallarla yeni görüşme başlattıklarını duyurdu. Sonuç aldıkları vakte kadar TV reklamı yayınlamayacaklarını söyleyen Bölükbaş, "Çalıştığımız reklam ajansının 20 müşterisi var. Bu firmaların hepsi için ajans, TV kanalları ile görüşme başlattı. Çünkü şirketler açısından son gelişmeler sayesinde ciddi bir tereddüt oluştu." dedi. Durdurma kararı almalarına karşın, sözleşme gereği Aytaç reklamlarının üç-dört gün daha devam edeceğini, sonrasında ise Aytaç'ın TV'lerde dönmesinin ocak ayının sonunu bulabileceğini ifade eden üst yönetici, yeni dönemde saniye hesabı pazarlık yaptıklarını vurguladı.
 
Aytaç'ın 2011 yılı değerlendirmesi ve 2012 hedeflerini açıklamak üzere gazetecilerle bir araya gelen Bölükbaş, 2012'de 800 milyon TL ciroya ulaşmak için su, beyaz et, bisküvi, kek ve hayvancılık alanında ciddi yatırımlar yapacaklarını, 2011'de 25 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatı da önümüzdeki yıl 100 milyon dolara çıkaracaklarını kaydetti. Aytaç yöneticisi, "2013'te rakamı 150 milyon dolar yapacağız. Çoğunlukla Arap ülkelerinde büyüme planlıyoruz. Bu nedenle hem TSE hem GİMDES'ten helal sertifikalarımızı aldık." diye konuştu. Şirketin 25 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatının 10 milyon dolarını Irak'a ihraç edilen bisküvi kategorisi oluşturdu. Bölükbaş, Adapazarı Hendek'teki su ve meyve suyu fabrikasına 2012'de 8 milyon lira yatırım yapacaklarını açıkladı. 300 kişilik yeni istihdam anlamına gelen yeni yatırımla süt, yoğurt ve meyveli yoğurt üretimini de bu tesiste gerçekleştireceklerini dile getiren Bölükbaş, et fiyatlarındaki muhtemel oynaklığa tedbir için 5 bin canlı hayvan ithalatı gerçekleştirileceğini de ifade etti. Adapazarı'ndaki iki su fabrikasına ek olarak Erzurum, İstanbul, Aydın, Antalya gibi şehirlerde fabrikalarla anlaşarak Aytaç adı altında su üretimi gerçekleştireceklerini aktaran Bölükbaş, bunun için de 2 milyon TL harcayacaklarını ifade etti. Bisküvi tesisine de kek hatları kurduklarını açıkladı. Çankırı Çerkeş'teki 120 bin tonluk beyaz et tesisinde yüzde 50 olan kapasiteyi yüzde 100'e çıkarmayı planlayan şirket, ciroda 60 milyon TL'lik artış sağlayacak. Bu yıl pazar paylarını yüzde 11'e çıkardıklarını bildiren Aytaç Gıda Grubu Koordinatörü Bölükbaş, önümüzdeki yıl bu rakamı yüzde 13'ün üzerine çıkararak pazar lideri olacaklarını söyledi. Bölükbaş, "Bizim asıl rakibimiz sektörün yüzde 40'ını oluşturan merdiven altı üretimler." şeklinde konuştu.
 
RAKAMLARLA AYTAÇ
 
İstihdam 1450
 
Ciro 650 milyon TL
 
Büyüme yüzde 15
 
Fabrika sayısı 10
 
Satış noktası 50 bin
 
Pazar payı yüzde 11