Reytingleri kim ölçecek ?

Televizyonların reyting ölçümünü yapan AGB’nin sözleşmesini feshetti.Gözler TRT ve SBT Analiz’e çevrildi

Reytingleri kim ölçecek ?
28 Aralık 2011 Çarşamba 09:36 tarihinde eklendi, 1.530 kez okundu.

 

‘Reytingte şike operasyonu’nun ardından TİAK A.Ş., Televizyonların reyting ölçümünü yapan AGB’nin sözleşmesini feshetti. TİAK A.Ş.’nin açtığı ihaleyi kazanan TNS’nin sektörü data vermeyi taahhüt ettiği tarih Eylül 2012 olunca gözler TRT ve SBT Analiz’e çevrildi
 
Yıllarca televizyon ve reklam dünyasında şöyle bir düzen vardı.
Reklam pastası; televizyon kanalları ve programların aldıkları reytinglere göre dağıtılıyordu.
‘Ne kadar reyting, o kadar reklam ve para’ düzeni bir günde tarih oldu.
Çünkü 21 televizyon kanalı, Reklamverenler ile Reklamcılar Derneği’nin kurduğu TİAK A.Ş., ‘Reytingte Şike Operasyonu’ndan sonra AGB ile sözleşmesini feshetti.
Hal böyle olunca yıllardır Türkiye’nin yüksek reytingli televizyon kanallarıyla çalışanlarının bile seyretmediği ‘uydu kanalları’ arasındaki fark ortadan kalktı.
TV kanallarının değerini ortaya koyan parametre ne?
Reyting.
Reklamcılar; reklam pastasını TV kanallarının karşısındaki kelle sayısına göre dilimlediği sürece reyting; her şeyin üstünde.
Bu vesileyle bir kez daha gördük ki, televizyon ve reklam dünyasında ‘söz’, ‘etik’, ‘dik duruş’ falan; reklam pastasının gücü karşısında hikaye.
 
Dikkat! Kaygan zemin var!
 
Zemin öylesine kaygan ki bu alemde, kimsenin durması mümkün değil olduğu yerde.
Reklam pastasının peşinde  herkes pervane.
Nasıl mı?
İşte böyle:
‘Reytingte şike operasyonu’nun ardından TİAK A.Ş., 1989’dan bu yana Türkiye’de televizyonların reyting ölçümünü yapan AGB’nin sözleşmesini feshetti.
TİAK A.Ş.’nin açtığı ihaleyi kazanan TNS’nin sektörü data vermeyi taahhüt ettiği tarih Eylül 2012 olunca gözler TRT ve SBT Analiz’e çevrildi.
Çünkü Genel Müdür   İbrahim Şahin’in, “AGB’nin reyting ölçümleri şaibeli” açıklamasından sonra sistemden ayrılan TRT, SBT adlı yeni şirketle anlaştı ve 18 ay reyting ölçümlerini bu  şirkete yaptırdı.
 
TRT  SBT anlaşması bitti
 
TİAK A.Ş. AGB ile sözleşmesini feshedince TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, “TNS’nin kendi ölçüm sistemini kurması aylar sürebilir. TİAK, bu süreci bizimle götürebilir. Bizim sistemimiz AGB’ninkinden daha güvenli” dedi.
Bu aşamada ortaya çıktı ki Şahin’in önerdiği SBT ile TRT’nin sözleşmesi de bitti.
Yani TRT de, reytingsiz günlerle karşı karşıya.
TRT’nin açtığı reyting ihalesini alan firma da ‘sakıncalı’ çıkınca ihale iptal oldu.
TRT’nin yeni bir ihale açması demek, yeni bir süreç.
Bu da aylarca sürecek.
Geriye genel müdürün yetkisini kullanıp, birkaç ay uzatma seçeneği kalıyor ki, onun da riskleri var.
 
Reyting ölçümü pahalı iş
 
SBT’ciler, İbrahim Şahin’in tavsiyesiyle İstanbul’a gelip TV kanalları ve reklamverenlerin kapısını çalmaya başladı ve dedikleri de şu:
“Kamuoyunda SBT, TRT’nin reyting ölçüm şirketi gibi yanlış bir algı var. Zaten 31.12.2011 tarihi itibarıyla bitiyor sözleşmemiz. 2012’de birlikte çalışıp, çalışmayacağımız da belli değil. Bizim hazır kurulu düzenimiz var. 15 ilde 2 bin 684 hanedeki 3 bin 800 cihazımızla 58 milyonluk nüfusu kapsayan evrende reyting ölçümü yapıyoruz. TNS başlayana kadar sizi biz ölçelim.”
Şimdi bu aşamada biraz teknik, biraz da hukuki bilgi vermem lazım.
Reyting ölçüm işi pahalı bir  hizmet.
TİAK, AGB’ye reyting ölçüm işini yılda 12 milyon TL’ye  yaptırıyordu.
TRT ise SBT’ye yılda bu iş için  4 milyon TL ödüyordu.
TİAK A.Ş.’nin açtığı ihaleyi kazanan TNS ise 40 ilde, yaklaşık 4 bin hanede yapacağı reyting ölçüm işi için alacağı para 15 milyon TL.
TİAK A.Ş. ile TNS dört yıllık anlaşma yaptı.
 
SBT: “Televizyonlarla anlaştık”
 
TİAK A.Ş.’nin ortakları 21 televizyon kanalı ve reklam şirketi.
Bu saatten sonra TİAK A.Ş.’nin tazminatını ödemeden TNS’yi  devre dışı bırakıp, SBT ile  anlaşma şansı yok.
Ancak TRT’nin sözleşmeye koydurduğu koşul, TİAK ortaklarına bu şansı tanıyor.
Bir haftadır İstanbul’da televizyon kanalları, yapımcılar ve reklamcılarla görüşme yapan SBT’nin iki yöneticisi var. Bunlardan biri SBT Genel Müdürü Murat Keskin, diğeri SBT’nin Marka ve Reklam Sorumlusu Ersoy Akdemir.
Telefonla görüştüğüm Akdemir, “TV’lerin isimlerini veremem, ama hemen hemen hepsiyle ve bazı reklamcılarla anlaştığımızı  söyleyebilirim” dedi.
 
Şahin: “Ölçülmek istiyoruz”
 
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’le de konuştum.
Şahin, “Doğrudur, 31 Aralık’ta SBT ile sözleşmemiz bitiyor, ama TRT olarak ölçülmek istiyoruz. Reyting ölçümsüz kalmamak için aylar önce yaptığımız ihaleyi kazanan şirket, şaibeli çıkınca, ihaleyi iptal ettik. Yeniden ihale açacağız, kim alırsa-SBT, başka bir şirket-onlarla çalışacağız. Bu süreç tamamlanana kadar reytingimizi ölçtürmek için ara formüller üzerinde çalışıyoruz” dedi ve ekledi: “Pazartesi akşamı SBT’den bilgi istedim. Başta Kanal D olmak üzere sekiz kanalla anlaşma yaptıklarını söylediler.
Bugün (salı) TİAK’la randevum vardı. Onlar bu konuyu görüşmek üzere toplantı yapmaya karar verince, randevuyu iptal ettik. Bakalım TİAK ne karar verecek?”
Reyting işinde gelinen son nokta budur.
 
Ali Eyüboğlu/Milliyet Cadde