RIM'e ağır patent cezası

Her geçen gün kan kaybeden ve satılacağı iddiaları gündemden düşmeyen BlackBerry üreticisi Research In Motion (RIM), bir darbe de patent ihlalinden aldı.

RIMe ağır patent cezası
16 Temmuz 2012 Pazartesi 10:24 tarihinde eklendi.

 

ABD’de bir mahkeme, Mformation Technologies şirketine ait patentleri ihlal ettiği gerekçesiyle RIM’in 147.2 milyon dolar ceza ödemesine karar verdi. Mahkeme, Kanadalı şirketin, Mformation tarafından geliştirilen ve çalışanlara ait cihazların otomatik olarak kontrol edilmesini sağlayan yazılıma sahip her telefonu için ceza ödemesi gerektiğini belirtti.
 
RIM, BlackBerry Enterprise Server adıyla kullandığı yazılımı, sattığı 18.4 milyon telefonda kullandı. Bu yazılımı bulunduran telefon başına sekiz dolar cezaya çarptırılan RIM, toplamda 147.2 milyon dolar ceza ödemeye mahkum edildi.
 
Mformation, Cuma günü sonuçlanan davayı 2008 yılında açmış, RIM’in çalındığına karar veren teknoloji için kendilerinden ön bilgi aldığını belirtmişti. Mformation, RIM’in söz konusu teknoloji için lisans almayı reddettiğini, ardından iki patentle korunan teknolojiyi kendi yazılımına uyarladığını belirtti.
 
“HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADIK”
RIM, mahkemenin aldığı kararın ardından “hayal kırıklığı” yaşadıklarını ve yasal seçeneklere başvuracaklarını açıkladı: “Yıllarca en üstün teknolojiyi sunmak ve sektörde fikri haklar alanında öncü olmak için çalıştık. Mformation şirketinin iddialarının geçerli olduğuna inanmıyoruz” dedi. 
 
Mformation teknoloji şefi Rakesh Kushwaha ise kendilerini memnun eden kararın ardından, “Cihaz yönetiminde geliştirdiğimizi yenilikçi teknolojileri ABD ve yurt dışında aldığımız patentlerle güvence altına aldık. Toplam 27 patent almış bir şirket olarak, mobil cihaz alanında yenilikler getirmeye devam edeceğiz” dedi.
 
Rakipleri Apple ve Android’e karşı oldukça zayıf kalan ve kaybettiği pazar payını tekrar kazanmak için yenilik sunmakta geri kalan RIM, 2012’in ilk çeyreğinde 518 milyon dolar zarar açıklamıştı. Şirketin aynı dönemde elde ettiği gelir, bir önceki yıla oranla yüzde 33 azalarak 2.8 milyar dolara indi.

NTV