Robotu yaptılar ses sorununu çözemediler

ÇANAKKALE'de düzenlenen 9'uncu Uluslararası Robot Yarışması Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da katıldığı açılış töreniyle başladı. Ses düzeni sıkıntısı yaşanan yarışma öncesindeki özel gösteride, robotlarla Çanakkale Savaşı canlandırıldı.

Robotu yaptılar ses sorununu çözemediler
13 Mayıs 2015 Çarşamba 15:23 tarihinde eklendi.
ÇANAKKALE'de düzenlenen 9'uncu Uluslararası Robot Yarışması Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da katıldığı açılış töreniyle başladı. Ses düzeni sıkıntısı yaşanan yarışma öncesindeki özel gösteride, robotlarla Çanakkale Savaşı canlandırıldı.
 
Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü Yılı temalı, 9'uncu Uluslararası Robot Yarışması Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Kampüsü Hasan Mevsuf Spor Salonu'nda başladı. Açılış törenine Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da geldiği yarışmaya, Türkiye'nin yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İran ve Kırgızistan'dan 271'i üniversite, 1212'si orta öğretim öğrencisi olmak üzere toplam 1483 öğrenci katıldı. Temalı, serbest, sumo, mini sumo, çizgi izleyen pist ve robotini olmak üzere 6 kategoride gerçekleşen yarışma öncesinde Bakanı Nabi Avcı ve beraberindekiler, Robot Sergisi'nin açılışını yapıp, sergiyi gezdi. Bakan Avcı, sergiyi gezerken İran'dan gelen öğrenci ve öğretmenlerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
SES DÜZENİ SIKINTISI YAŞANDI
 
9'uncu Robot Yarışması açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Salondaki akustik nedeniyle ses düzeni bir türlü sağlanamadığı için konuşmalar tam olarak anlaşılamadı. Bakan Nabi Avcı, konuşma sırası kendisine geldiğinde bu sıkıntıya dikkat çekip, konuşmasını kısa keseceğini belirtti. Bakan Avcı, "Salonun akustiği nedeniyle ne dediğimizin kolay kolay anlaşılması mümkün değil. Onun için çok fazla uzatmayacağım. Sesim yankılandığı için ne dediğim çok iyi anlaşılmıyor. Ama belki daha sonra basından, yazılı olarak, 'Ne demişti?' diye merak ederseniz oradan okursunuz" dedi. Ardından basın mensuplarına dönüp, "Siz bile duyamıyorsunuz muhtemelen" demekle yetindi. Bakan Nabi Avcı, daha sonra bugünün aynı zamanda Soma'daki maden faicasının yıldönümü olduğunu hatırlatıp, burada ölen 301 madenci için Allah'tan rahmet dileledi.
 
"BU BİR YARIŞMA DEĞİL DOSTLUK BİRLİKTELİĞİ"
 
Uluslararası Robot Yarışması'nın 8'incisinin geçen yıl Eskişehir'de 'İpek Yolu' temasıyla yaptıklarını, bu yıl ise Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılı münasebetiyle yarışmayı Çanakkale'de düzenlediklerini anlatan Bakan Avcı, "Bir kere daha bu vesileyle şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bize bu vatanı bu değerleri miras bırakan tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bu yarışma sizin teknolojiyle, bilişimle, format teknolojilerle ilişkilerinizi güçlendirecek. Mesleki ve teknik eğitimimizde buna özellikle önem veriyoruz. Önümüzdeki yıllarda mesleki ve teknik eğitimin kalitesini artırmak için çok büyük projelerimiz var. Bunları da inşallah hep birlikte gerçekleştireceğiz. Ama bu işin esası her şeye rağmen bir kalemdir. Onun için biz eğitimciler kendi cebimizde bu kalemi taşıyoruz. Bir kalem bir de defterdir. Bütün profesyonel, bütün büyük tasarımlar bunlarla başlar. Onun için bunlarla dostluğunuzu, bunlarla ilişkinizi asla ihmal etmeyeceksiniz. Tüm öğrencilere başarılar diliyorum. Bu bir yarışma değil, bu bir dostluk birlikteliği. Bu bakımdan katılan herkese teşekkür ediyorum, sağlık içinde okullarınıza geri dönmenizi diliyorum" dedi.
 
ROBOTLARLA ÇANAKKALE SAVAŞI
 
Konuşmaların ardından robotlarla hazırlanan özel bir gösteri sunuldu. Eskişehir Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Muhammed Ali Çapan (18) ve Burak Tanrıkulu (17), yaptıkları 'ESATA' isimli robot ile Çanakkale Savaşları'nda Seyit Onbaşı ve Nusret'in gösterdiği kahramanlıkları canlandırdı. ESATA isimli robot, Türk askerine süngü takıp, mühimmat topladı. Temsili mayınları da alıp, yine temsili Nusret Mayın Gemisi'ne bıraktı. Nusret Mayın Gemisi de birer metre arayla temsili mayınları döktü. Tüm bu gösteri izleyenlerden büyük alkış aldı. Bakan Nabi Avcı da bu gösteriyi, tribüne çıkıp öğrencilerin yanından izledi. Bazı öğrencilerle de özçekim yaptı. 
 
Bugün ve yarın devam edecek olan yarışmalarda dereceye girecek öğrencilere ödülleri 15 Mayıs 2015 Cuma günü verilecek.

DHA