Romanlar Tunca Nehri’nde 'arındı'

Edirne’de düzenlenen Kakava Şenlikleri kapsamında Roman vatandaşlar Tunca Nehri sularında 'arındı'

Romanlar Tunca Nehrinde arındı
06 Mayıs 2014 Salı 08:36 tarihinde eklendi.

Roman nüfusun en yoğun olduğu illerden biri olan Edirne’de her yıl 5-6 Mayıs tarihleri arasında baharın gelişini kutlamak amacıyla Kakava Hıdrellez Şenlikleri düzenleniyor. Edirne Belediyesi’nin desteklediği etkinliklerin ilk gününde Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi’nde Kakava Ateşi yakıldı. Edirne Valisi Hasan Duruer, Belediye Başkanvekili Erkan Makas ve diğer protokol üyelerini tarafından yakılan ateşin etrafından yurtiçinden ve yurtdışından gelen yüzlerce insan bir çember oluşturdu. Gelen konuklar Roman gençlerin ateş etrafındaki eğlencesini izledi. Pilav dağıtımının ardından Roman sanatçı Balık Ayhan sahne aldı. Kakava şenliklerinin Sarayiçi bölgesindeki programının sona ermesiyle birlikte Roman vatandaşlar evlerine dağıldı.

Gece boyunca baharın gelişini çeşitli etkinliklerle kutlayan Romanlar sabah 04.00 sıralarında arınmak, yeni yılın bolluk, bereket ve huzur getirmesi için dileklerde bulunmak amacıyla Tunca Nehri kıyısına akın etti. Gelinlik ve damatlık kıyafetini giyen Roman gençler, kendilerini izlemeye gelen yüzlerce turiste kendi kültürlerini yansıtmaya çalıştı. Edirne Belediyesi tarafından süslenen bir ağaca Romanlar ve diğer konuklar dileklerini yazarak astı. Bazıları da dileklerini bir kağıda yazarak Tunca’nın sularına bıraktı. Nehre mumlar bırakıldı, dilek balonları uçuruldu. Baharın bereket getirmesini isteyen bazı Romanlar ise ağaç dallarını keserek evlerine götürdü.

Kakava Şenlikleri’nin Tunca Nehri kıyısındaki ikinci gün etkinlerine Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da katıldı. Burada bir açıklama yapan Gürkan, “Dün Kakava ateşinin yakılmasının günüydü. Bugün de onun devamı olan ikinci seramoniyi yapıyoruz. Tunca Nehri kıyısında toplandık. Geleneksel olarak bu sabah halkımızla birlikte baharın gelişini müjdeliyoruz. Tüm insanlığa, tüm dünyaya, güzel ülkemiz Türkiye’ye, Edirne’mize bahar bereket, sağlık, huzur ve en önemlisi de barış getirsin diliyoruz.” dedi. Yeni yıldan beklentisini yazdığı kağıdı nehre bırakan Fisun Timuçin adlı vatandaş, “İstanbul’dan geldik, misafiriz. Böyle bir adet varmış biz de uygulamaya geldik. Çocuklarımız var, onların geleceği için dilekte bulundum.” diye konuştu. Üniversite öğrencisi Berfu Bektaş ise okulunu tam zamanında bitirmeyi, çok para istediğini ve ailesine sağlık dilediğini kaydetti.


CİHAN