Romanların hurdalık tepkisi

Edirne merkez Menzilahir Mahallesi’nde yaşayan Romanlar, hurdacıların mahalle dışına çıkarılması kararına tepki gösterdi.

Romanların hurdalık tepkisi
10 Eylül 2013 Salı 19:37 tarihinde eklendi.

Romanların yoğunlukta olduğu mahallede, halk sabah şehrin farklı noktalarına dağılarak eşya toplamaya çalışıyor. El ve at arabalarıyla sokak sokak dolaşan Romanlar, çöplük ve inşaat alanları başta olmak üzere birçok yerde buldukları eşyaları mahalleye taşıyor.

Para getiren eşyalar, buradaki hurdacılara satılarak para elde ediliyor. Ancak hurdacılığın sebep olduğu çevre kirliliği nedeniyle gelen şikayetler üzerine harekete geçen yetkililer, hurdacıların mahalle dışına çıkarılmasını istedi.

Hurdacıların mahalle dışına çıkarılması kararı, Menzilahir Mahallesi’nin tepkisini çekti. Bu karar üzerine toplanan mahalle sakinleri, hurdacıların mahalle dışına çıkarılmamasını istedi. Topladıkları malzemeleri belediyenin gösterdiği yere götürmelerinin mümkün olmadığını belirten Romanlar, geçimlerini çöplüklerden sağlayan insanların zor duruma düşeceğini belirtti.

Karara tepki gösteren Edirne Hurda Toplayıcıları Yardımlaşma Derneği Başkanı İbrahim Merdi, meseleyi görüşmek üzere belediyeye geldiklerinde başkan yardımcısının belediyeyi terk ettiğini gördüklerini savundu. Bu sorunun hurdacıları dinlemekle çözüleceğini belirten Merdi, bu işin “Hadi bakalım, alın başınızı gidin” demekle çözülemeyeceğini açıkladı.

Mahalledeki hırsızlık olaylarıyla ilgili olarak da açıklama yapan Merdi, “Hırsızlık konusunun önüne hiçbir yetkili geçemez. Bizlere başka türlü el atılması, iş verilmesi, iş sahasının açılması lazımdır. Bu böyle yürümez. Hırsızlık yapmayacak. Kardeşim, nereye kadar yapmayacak. O adam demiri, bakırı gördü mü çalacak. Yani açlık bir yere kadar. Ben bir gün, iki gün aç kalırım. Kusura bakmayın, üçüncü gün aç kalamam. Ama bir iş verirsen, karnım doyarsa, çocuklarıma ekmek getirebilirsem amenna.” dedi.

Edirne Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Erdem Güğümgüler de şehirdeki hırsızlık olaylarının önemli bir bölümünün kendilerine mal edildiğini belirtti. Şehirde sadece Romanların hırsızlık yapmadığını söyleyen Güğümgüler, “Yapılan hırsızlıkların hepsini Romanlara mal etmeye çalışıyorlar. Her toplulukta hırsızlık yapan, suç işleyen insanlar var. Büyüklere önerimiz, bize biraz daha sevgi ve saygı ile yaklaşsınlar.” diye konuştu.

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Avrupa Birliği müktesebatı gereği mahalle aralarında hurdacılık yapmak diye bir şeyin olmadığını söyledi. Hurdacılığın sebep olduğu çevre kirliliği nedeniyle mücavir alan dışında olması gerektiğini anlatan Tanrıkulu, belediyenin hurdacılara eski sanayide yer gösterdiğini ve bunun için iki kez ihaleye çıkıldığını ifade etti.

Tanrıkulu, yaptıkları ihalelere katılımın olmadığını ve katılmak isteyenlerin engellendiğini dile getirerek, son kararın, gelen yoğun şikayetler üzerine valilik tarafından alındığını açıkladı.


CİHAN