RTÜK alkollü ürünleri mozaikleyecek mi?

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, televizyonlardaki programlarda alkollü içeceklerin mozaiklenmesi uygulaması ilgili düzenlemenin olmadığını söyledi.

RTÜK alkollü ürünleri mozaikleyecek mi?
16 Mayıs 2013 Perşembe 13:59 tarihinde eklendi.

Trakya Üniversitesi'nde düzenlenen 5. Gelecekle İletişim Çalıştayı için Edirne'ye gelen Dursun, çalıştay çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. 'Alkollü içeceklerin mozaikleneceği' yönünde medyada çıkan haberlerle ilgili Dursun, alkollü içecekler konusunda bir takım düzenlemeleri getiren kanun tasarısının Meclis'te görüşüldüğünü belirtti.

    Plan ve Bütçe Komisyonu'nda dün görüşülen tasarının yasalaşması durumunda kanunun öngördüğü düzenlemeyi uygulayacaklarını anlatan Dursun, şu anda mevzuatlarında 'Alkollü içeceklerin özendirilemeyeceği' şeklinde bir ilkenin olduğunu kaydetti.

    Televizyonlardaki yayınların bu ilke kapsamında değerlendirildiğini aktaran Dursun, özendirme tespiti yapılan yayınlarla ilgili müeyyideler uygulandığını aktardı. Yeni yasanın neler getireceğini bilemediklerini aktaran RTÜK Başkanı, "Yeni düzenlemeyi gördüğümüz zaman bu çerçevede bir takım şeyler yapılabilir. Tütün ve tütün mamülleri görüntüsü yayımlanamaz şeklinde bir kanun var. O kanundan dolayı dizi ve programlarda bu görüntülere yer verilmiyor. Görüntüsü olan programlarda ise mozaikleme yoluna başvuruluyor. Bu da çok eleştiri alıyor. Kanunun getirdiği bir zorunluluk olduğundan dolayı mecburen öyle bir yapmak durumunda kalıyor yayın kuruluşları. Yapmazlarsa o yasaya aykırı davrandıklarından dolayı bir ihlal oluşmuş ve yasada belirtilen müeyyideler uygulanmak durumunda kalınıyor. Dolayısıyla alkollü içecekler için bir mozaikleme anlamında uygulamayı gerekli kılan bir düzenleme yok. Yeni yasa ile böyle bir şey getirilirse onu takip ederiz ve yasanın getirdiği hükümleri uygulamaya çalışırız. Şu anda sadece özendirme eylemi ihlal olarak kabul ediliyor."

    BİR DİZİYİ YAYINDAN KALDIRMA YETKİMİZ YOK

    Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı Davut Dursun, herhangi bir diziyi kaldırma yetkilerinin olmadığını belirterek editöryal bağımsızlığa sahip yayın kuruluşlarının yaptığı programlarda yayın ilkelerine uyup uymadıklarına baktıklarını söyledi.

    Dursun, "Eğer aykırı bir husus varsa buna ilişkin müeyyideler uygularız. Yine yasa koyucunun belirlemiş olduğu müeyyide ilkelerini uygularız. Bu uyarı, para cezası, idari tedbir vs. olur. Dolayısıyla söz konusu ettiğiniz programla ilgili bizim şimdiye kadar birkaç müeyyide uyguladık. Bu müeyyideleri uygulamış olmamız bu programın yayımdan kaldırılması, final yapması vs talebimizi dile getirmez. Biz sadece şunu söylüyoruz yayıncıya. Bu programda sadece şöyle bir yayın ilkesi ihlali var. Lütfen buna dikkat et. Bu ihlali yapma. Yaparsan biz size müeyyide uygularız diyoruz. Mesela orada sanıyorum alkollü içeceklerin bir takıma özendirmesi anlamına gelecek bir takım sahneler vardı. O sebeple üst kurul müeyyide uyguladı. Başka bazı hususlardan dolayı da müeyyide uygulanmıştı. Yayın kuruluşunun yapacağı şey onu final yapmak değil, söz konusu müeyyideleri yapmamaktı. Bizim açımızdan bir program yoktu. Problem olursa biz zaten müeyyide uyguluyoruz. Yayın kuruluşu ve medya RTÜK'ün bu konudaki davranışlarını sık sık gerçeği yansıtmayacak şekilde dile getirerek bir bakıma o programın reklamına yapar gibi bir tablo ortaya çıkıyor. Bizim bu tür şeyler içerisinde bir yerimiz söz konusu değil bunu hatırlatmak isterim." diye konuştu.

    REYHANLI'DAKİ YAYIN YASAĞINI MAHKEME VERDİ

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırının ardından getirilen yayın yasağıyla ilgili bir soruya Davut Dursun, "Yayın yasağını RTÜK getirmiş değil. Kurulun yayın yasağı getirme yetkisi söz konusu değildir. Türkiye'de yayın yasağı getirme konusunda 2 mercinin yetkisi var. Birinci mahkemeler… Mahkemeler yayın yasağını her an getirebilir. Bu süreli veya süresiz olabilir. Söz konusu Reyhanlı olayıyla ilgili olarak Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Reyhanlı'daki Sulh Ceza Mahkemesi bir haftalığına yayın yasağı getirmişti. Yani süreli bir yayın yasağı getirmişti." dedi.

    Kendilerine düşen görevin ilgili mahkemenin kararını yayıncılara duyurmak olduğunu anlatan Dursun, "Biz kendi web sitemizde yayıncıların mağdur olmaması için söz konusu mahkeme kararını koyarak duyurmuş olduk. Bu kamuoyunda RTÜK yayın yasağı getirdi. Böyle bir şey söz konusu değil. Kurulun yayın yasağı getirme yetkisi yok. Tamamen mahkemenin vermiş olduğu bir karar. O kararı biz yayıncılara duyurduk. İkinci Başbakan'a belli konularda yayın yasağı getirme yetkisi verilmiştir. Olağanüstü ve kriz durumlarında Başbakan da böyle bir yayın yasağı getirebilir. Başbakan ve onun yetkili kılacağı bir bakan yayın yasağını getirdikten sonra mahkemeye gitmesi gerekir. Bir süreç o. Dolayısıyla burada mahkemenin yasaklaması söz konusu. 7 günlük bir yasak olduğundan dolayı süre dolduğu için yayın yasağını sitemizden kaldırdık. Bizim konuyla ilgimiz yok. Yasaklara herhangi bir yayın kuruluşu uymazsa hukukun üstünlüğü ilkesinden mahkeme kararlarına uymak, hukuk devletinin bir gereğidir. Dolayısıyla mahkemenin kararına rağmen, kararda yasaklanmış olan eylemleri yayın kuruluşları dikkat etmeden yapmışlarsa arkadaşlarımız bunu tespit etmişse biz hukukun üstünlüğü ilkesini ihlal edilmesinden dolayı müeyyide uyguluyoruz." açıklamasını yaptı.


CİHAN