Ruhsatı iptal olur mu?

Çift kol ve tek bacak nakli yapılan Atilla Kavdır’ın nakilden 103 gün sonra ölümü şok yarattı

Ruhsatı iptal olur mu?
06 Mayıs 2012 Pazar 10:39 tarihinde eklendi, 1.173 kez okundu.

 

Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilim Komisyonu, daha önce Çavdar’ın öldüğü çift kol ve bacak nakli nedeniyle Hacettepe Üniversitesi’nin ruhsatını iptal etmişti. Komisyon, önümüzdeki hafta da Kavdır’ın ölümü için toplanacak ve nakli yapan Prof. Dr. Ömer Özkan’ın ifadesini alacak. Eğer ihmal bulunursa Akdeniz Üniversitesi’nin kompozit doku nakli ruhsatı iptal edilebilir...
 
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde 21 Ocak’ta çift kol ve bir bacak nakli olan Atilla Kavdır önceki gün hayatını kaybetti. Kavdır geçirdiği ameliyat sonrası 25 gün yoğun bakımda kalmış, çok kan kaybettiği için 200 ünite kan verilmişti. Uşak’ta tren çarpması sonucu beyin ölümü gerçekleşen 6 çocuk babası Ahmet Kaya’nın yüzü 19 yaşındaki Uğur Acar’a kolları ve sağ bacağı ise Atilla Kavdır’a nakledilmişti. Kavdır’a nakledilen bacak, ameliyattan bir gün sonra kılcal damarlarda yaşanan uyum sorunu nedeniyle alınmış, Kavdır 69 gün sonra hastaneden taburcu edilmişti.
 
‘Mantar enfeksiyonu’ denildi
 
Kavdır, yoğun ilgi ve enfeksiyon riskiyle 2 Nisan’da yeniden hastaneye yattı birkaç gün sonra taburcu oldu. Bir ay sonra, 1 Mayıs 2012’de Kavdır fenalaştı. Ailesi kendisini hemen hastaneye kaldırdı, kan zehirlenmesi ve düşük tansiyon gerekçesiyle yoğun bakıma alındı. 4 Mayıs günü acı haberi nakilleri de yapan doktoru, Prof. Dr. Ömer Özkan “idrar yolları enfeksiyonuna bağlı olarak ani gelişen kan zehirlenmesi nedeniyle yoğun bakıma alınan ve çoklu organ yetersizliği görülen Kavdır yaşamını yitirmiştir” açıklamasını yaptı. Atilla Kavdır’ın mantar enfeksiyonu sonucu ölümü üzerine eleştiri okları yöneltilen Özkan, tıp olarak her şeyi yaptıklarına inandığını, bu tür nakillerde her şeyle karşı karşıya olabileceklerini söyledi ve şu savunmayı yaptı: “Dünyada çok ender görülen bir durum. Bu hastaların biraz dikkat etmesi gerekir. Bir mantarın enfeksiyonu sonucu hastamızı kaybettik. Bu enfeksiyonu nereden kaptığını bilemiyoruz yediği bitkiden veya gezdiği bir ortamdan olabilir. Bu mantar enfeksiyonu dünyada 60’a yakın bir hastada görülmüş. Atilla Kavdır’ın ölümüyle ilgili olarak gerçekleştirilen uzuv naklinin bir alakası yok. İlk 25 gün içerisinde hastanın kaybedilmesi gibi bir durumla karşılaşılması durumunda kendimde suç bulurdum ama Kavdır 45 gün normal bir yaşam sürdü. Bu ölümün organ naklini de etkileyeceğini düşünmüyorum.”
 
Sadece uyarı da alabilir
 
Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilim Komisyonu Atilla Kavdır’ın ölümü nedeniyle önümüzdeki hafta toplanacak ve kendisi de komisyonun üyesi olan Prof. Dr Ömer Özkan’ın ölümle ilgili ifadesine başvuracak, ameliyatı inceleyecek, Kavdır’ın böbrek yetmezliğinden mi yoksa enfeksiyondan mı öldüğü araştırılacak. Komisyon daha önce 24 Şubat’ta Hacettepe Üniversitesi’nde Şevket Çavdar isimli hastaya yapılan çift kol ve çift bacak nakli sonrası ölümü üzerine toplanmış, Hacettepe Üniversitesi Doku Nakli Merkezi’nin ruhsatının iptal edilmesine oybirliği ile karar verilmişti. Kurul ayrıca Akdeniz Üniversitesi’ni de uyarmış Atilla Kavdır’a yapılan ve bir gün sonra alına bacak naklinin “kriterlere uymadığı” açıklamasını yapmıştı. Komisyon, Kavdır’ın “böbrek yetmezliğinden” dolayı öldüğünü saptar ve Akdeniz Üniversitesi’nin ihmalini bulursa, merkezin kompozit doku nakli ruhsatı iptal edilebilir. Kavdır’ın ölüm nedeni “mantar enfeksiyonu” olarak görülürse, Prof. Dr. Özkan ve Akdeniz Üniversitesi komisyondan sadece “uyarı” alabilir.

Vatan Gazetesi