'Ruhuma işkence yaptı'

Ebru B.'nin, aynı kuruma bağlı İl Kontrol Laboratuvarı'nda görev yaptığı sırada Müdür Yücel K.'nın kendisine mobbing uyguladığı iddiasıyla açılan davaya Erzurum 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Ruhuma işkence yaptı
27 Mart 2013 Çarşamba 12:18 tarihinde eklendi, 1.203 kez okundu.

 

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli veteriner hekim Ebru B.'nin, aynı kuruma bağlı İl Kontrol Laboratuvarı'nda görev yaptığı sırada Müdür Yücel K.'nın kendisine mobbing (işyerinde psikolojik baskı- bezdiri) uyguladığı iddiasıyla açılan davaya Erzurum 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Müdür Yücel K.'nın sürekli baskısına maruz kaldığını ve 7 kez görev yerinin değiştirildiğini söyleyen Ebru B., "Müdür ruhuma işkence yaptı" dedi. 
 
Evli ve bir çocuk annesi veteriner hekim 33 yaşındaki Ebru B., Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Erzurum İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nde görev yaptığı 2009- 2012 yılları arasında, kurumun müdürü 51 yaşındaki Yücel K.'nin kendisine 3.5 yıl boyunca mobbing uyguladığı iddiasıyla Erzurum Valiliği'ne şikayet dilekçesi verdi, hem de savcılığa suç duyurusunda bulundu. 2009- 2012 yılları arasında 7 kez görev yeri değiştirilen Ebru B.'nin dilekçesini inceleyen Valilik İl İdare Kurulu, mobbing iddiaları için soruşturma izni verdi. Bunun üzerine İl Kontrol Laboratuvar Müdürü Y.K. hakkında Erzurum 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde 'tehdit ve görevi kötüye kullanmak' suçlarından 3 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. İddianamede, Müdür Yücel K.'nın şikayetçi Ebru B.'ye, "Şikayet ettin, eline bir şey geçmedi. Ben buranın amiriyim, istediğimi yaparım. Şikayetlerin hesabını vereceksin, göreceksin gününü" dediği de yer aldı.
 
TANIKLAR KONUŞTU
 
Erzurum 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasında 7 tanık dinlendi. Tanıklardan aynı kurumda görevli Ü.K., Müdür Yücel K.'nın kendisine de benzer davranışlarda bulunduğunu iddia etti. İdari Mali İşler Müdürlüğü'ne vekaleten atandığında müdürün kendisine bilgisayar, masa vermediğini ileri süren Ü.K., şikayetçi Ebru B.'ye baskı yapıldığını söyledi.
 
Aynı kurumda görevli Y.S. de davacı olan veteriner hekim Ebru B.'nin sürekli ağladığına tanık olduğunu söyledi. Ebru B. ile kendisinden önce tanıklık yapan Ü.K.'ya tuvalet karşısında bir oda verildiğini anlatan Y.S., "Müdür, Ebru hanıma zulüm ederdi. Odasında yırtık koltuk, kötü bir masa vardı. İş ve odasının temizlenmesine izin vermezdi. Ebru B.'ye çay verilmesi yasaktı. Onunla konuşan kişilere de zulüm ederdi" dedi.
 
Müdür Yücel K.'nın şikayetçi Ebru B.'ye kadın olmasından dolayı pozitif ayrımcılık yaptığını savunan aynı kurumda mühendis olarak görev yapan tanık S.Ş. baskı yapılmadığını öne sürdü. S.Ş, "Ebru B., müdür beye ve bana 'Size kim olduğumu göstereceğim' dedi. Tanık Y.S. de, müdür beyi facebook sayfasından 'Ben E. gibi davranmam dağa kaldırırım, ayağına sıkarım' diye tehdit etmiştir" diye konuştu.
 
'RUHUMA İŞKENCE YAPTI'
 
Tanıkları dinleyen ve aleyhine konuşanların ifadelerini kabul etmeyen veteriner hekim Ebru B. ise "Bana uygulanan, soykırımın tekil bir örneğidir" dedi. Mağduriyetini ifade ettiğine bile ceza aldığını ileri süren veteriner hekim Ebru B., ifadesinde şunları söyledi:
 
"Gönderilen müfettiş de sanık gibi Narmanlıdır. Doktora ve ifade vermeye gittiğim zamanlarda yıllık iznim kesildi. Bu zincirleme suç niteliğindedir. Bir insan durduk yerde ağlar mı? Görev yeri değiştirilir mi? Sanık benim ruhumu her gün darp etti. Müdür benim ruhuma işkence yaptı. 2 yıl ciddi tedavi gördüm. Müdür, orantısız güçle üzerime saldırdı. Sanık bu suçu nasıl olsa 'ruhuma yaptığı işkence görülmüyor' diyerek inkar noktasına gitmektedir. Soyut olan bu şiddetin izlerini ruhumun derinliklerinde saklıyorum. Mobbing suçunu işleyen sanığın cezalandırılmasını istiyorum. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasını talep ediyorum."
 
MÜDÜR: YARGILANMAK AĞIRIMA GİDİYOR
 
Tanıklar ve şikayetçinin ifadesinden sonra söz alan Müdür Yücel K. ise kendisinden şikayetçi olan Ebru B.'ye mobbing uygulamadığını hatta kadın olduğu için müsamaha gösterdiğini ileri sürdü. Aleyhine tanıklık yapanların söylediklerini kabul etmediğini kaydeden Yücel, K., şunları söyledi:
 
"Aleyhime beyan veren tanıkların benimle husumeti vardır ve soyut iddialarda bulunmuşlardır. Suçlu olarak yargılanmak ağırıma gidiyor. Ebru B.'ye baskı uygulamak yerine kadın olduğu için müsamaha bile gösterdim. Ebru B.'nin ve lehine ifade veren tanıkların yerleri müfettiş raporlarıyla değiştirildi. Bu benim inisiyatifimde değildi." Mahkeme hakimi duruşmayı erteledi.

DHA