"Rum dışişleri bakanı biraz fazla konuşuyor"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in "biraz fazla konuştuğunu" söyledi.

Rum dışişleri bakanı biraz fazla konuşuyor
30 Nisan 2013 Salı 18:35 tarihinde eklendi.

 

Bir dışişleri bakanının daha görüşme masasına oturmadan süreci sabote edecek şekilde fazla konuşmasının kendileri için sıkıntı oluşturduğunu belirten Eroğlu, "29 Mayıs’ta Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile bir araya geleceğimiz yemekte bu konu hakkındaki endişelerimizi aktaracağız." dedi. 
 
Derviş Eroğlu, bugün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Özel Kıbrıs Danışmanı olan Alexander Downer’i kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Köşk’ünde yaklaşık bir saat süren görüşme sonrasında Eroğlu ile Downer ayrı ayrı açıklama yaptı.
 
Derviş Eroğlu, Downer ile anlamlı ve yararlı bir görüşme yaptıklarını ifade etti. Downer’in Atina ve Ankara temaları ile ilgili olarak kendilerini bilgilendirdiğini dile getiren Eroğlu, Downer’in Kıbrıslı liderleri ve eşlerini 29 Mayıs akşamı bir yemekte bir araya getireceğini kaydetti. 
 
Anastasiadis ile bir araya gelecekleri yemeği en iyi şekilde değerlendireceklerini anlatan Eroğlu, özellikle başından beri üzerinde durdukları yol haritasını ortaya koyarak karşı tarafın bu konu hakkındaki görüşlerini almaya çalışacaklarını aktardı. Eroğlu, "Yol haritası deyince, zaman limitinin konulması ve zaman limiti içerisinde görüşmelere müteakiben 4 ya da 5’li zirvenin gerçekleştirilebilmesi gibi düşüncelerimiz vardır.

Biliyorsunuz 1967 yılından beridir görüşmeler devam ediyor. Ve ucu açık bir şekilde bugüne kadar da devam etmiştir. Sayın Downer’e söylediğimiz gibi eğer yine bu görüşmeler ucu açık bir şekilde devam edecekse belki bir 40 yıl daha gider." şeklinde konuştu. 
 
“ANASTASİADİS POPÜLARİTESİNİ GERİ KAZANIRSA DAHA RAHAT MÜZAKERE EDEBİLİR”
 
Zaman limiti konusunda haklı olduklarına vurgu yapan Derviş Eroğlu, görüşme öncesinde Anastasiadis ile bir telefon görüşmesi yapacaklarını da kaydetti. Güney Kıbrıs’taki sıkıntıları bildiğini belirten Eroğlu, “Anastasiadis Başkan seçilirken yüksek bir oy oranı almış bir lider pozisyonundayken ekonomik kriz özellikle bankalar ve bankalardaki verilerle ilgili ortaya koyduğu görüşler, davranışlar Anastasiadis’in popülaritesini doğrusu azaltmıştır. Bu geçen zaman içerinde de inşallah kredi limitini yükseltir. Gene eski popülaritesine sahip olur. Bizimle daha rahat müzakereleri sürdürebilir." diye konuştu. 
 
“DAVUTOĞLU’NUN ORTAYA KOYDUĞU GÖRÜŞLER SON DERECE DOĞRU”
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ortaya koyduğu görüşlerin son derece doğru olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Eroğlu, şunları söyledi: "Öncelikle müzakere. Müzakerelerle bir sonuç almak ama eğer sonuç alınamayacaksa, Güney Kıbrıs’ın bir anlaşma düşüncesi ortaya koymayacaksa, bazı alternatifler vardır. Onun için Türkiye’nin de bizim de birinci önceliğimiz müzakerelerin başlaması ve müzakere masasında bir anlaşmaya varmaktır.

Müzakereler uzadıkça gerek güney halkının gerekse Kıbrıs Türk halkının bir anlaşmaya olan inancının azalmasıyla muhtemel bir referandumla istenilen sonucun alınmama tehlikesi de vardır. Onun için biz Sayın Davutoğlu ile bugün yiye ısrarla müzakerelerin başlaması bunun yıllarca sürecek müzakereler değil aylarca sürecek müzakereler olması yönündeki düşüncelerimiz söyledik. Downer de bizim düşüncemizden farklı bir düşüncesi olmadığını da bize ifade etmiştir."
 
DOWNER: ATİNA VE ANKARA GÖRÜŞMELERİN BAŞARISI İÇİN CAN ATIYOR
 
Alexander Downer ise Türkiye ve Yunanistan'daki temaslarının ardından görüştüğü Rum lider Nikos Anastasiadis'e iki hükümetin de Kıbrıs müzakerelerinin sadece yeniden başlaması için değil, başarıya ulaşması için de can attığını söylediğini aktardı. Downer, Kıbrıslı iki liderin Mayıs ayı sonunda akşam yemeğinde bir araya geleceğini dile getirdi.

CİHAN