"Rum kesimini muhatap almayacağız"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kıbrıs Rum kesiminin bu yıl AB dönem başkanlığını üstlenecek olmasıyla ilgili, "Onları görmezden geleceğiz, muhatap almayacağız" dedi.

Rum kesimini muhatap almayacağız
29 Şubat 2012 Çarşamba 23:11 tarihinde eklendi.

Egemen Bağış, İngiltere'nin başkenti Londra'daki temasları çerçevesinde ülkenin önde gelen üniversitelerinden London School of Economics'te (LSE), "Ortak Bir Geleceği Birlikte Yaratmak: Vizyoner Bir Avrupa'ya Doğru" başlıklı bir konuşma yaptı. Konferansı, LSE'nin Türkiye Çalışmaları Başkanı Profesör Şevket Pamuk yönetti. 
    
Konferanstaki konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Egemen Bağış, "Kıbrıs Rum kesiminin AB dönem başkanlığını temmuz ayında üstlenecek olması Türkiye-AB ilişkilerini nasıl etkiler-" sorusu üzerine, şöyle konuştu: 
    
"Onları görmezden geleceğiz, muhatap almayacağız. Temmuz ayına kadar birleşik bir Kıbrıs olmasını umuyoruz ve bu durumda çalışmaktan memnun oluruz. Ancak bu olmazsa, Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve AB üyeleriyle ilişkilerimizi sürdüreceğiz ama dönem başkanlığıyla muhatap olacak bir durumda olmayacağız. Aday ülkeler, dönem başkanı ülkeyle sadece müzakere başlıklarının açılmasında veya konsey ortaklık toplantılarında muhatap oluyor." 
    
Türkiye'nin, AB ile müzakere sürecinin başlaması konusunda tarih almak için 45 yıl beklediğini hatırlatan Egemen Bağış, "Türkiye-AB ilişkileri 1959 yılına uzanıyor, bu 52 yıl demek. Dolayısıyla, 6 ay bizim için uzun değil" diye konuştu. 
    
İstanbul'daki Hocalı katliamının protesto edildiği miting ve İçişleri Bakanının bu mitinge katılmasıyla ilgili bir soru üzerine de Egemen Bağış, protestonun Ermenistan karşıtı olmadığını vurguladı. 
    
Egemen Bağış, İçişleri Bakanının mitinge Azerilerin acılarına ortak olmak için katıldığını belirterek, "Bir veya iki, ya da birkaç ırkçı ve aptal kişinin Ermenileri kötü isimlerle andığı pankartlar hazırlaması, İçişleri Bakanı ya da hükümete atfedilmemeli. Çünkü, bakan konuşurken bu pankartların orada olduğunu bilmiyordu" diye konuştu. 
    
Pankartları hazırlayanları kınayan Bakan Egemen Bağış, pankartlardaki mesajın kabul edilemez olduğunu kaydetti.