"Rum yönetimi KKTC'yi karalıyor"

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Kıbrıs Rum yönetiminin hava trafik kontroldeki başarısızlıklarını KKTC'yi karalayarak ve suçlayarak saklamaya çalıştığını bildirdi.

Rum yönetimi KKTCyi karalıyor
09 Ağustos 2011 Salı 21:13 tarihinde eklendi.

    
KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 7 Ağustos'ta yayımlanan, Lefkoşa Associated Press kaynaklı bir haberde, "Kıbrıs'ta iki ayrı hava trafik kontrol merkezinin, bölgede tehlike yaratabilecek bir unsur olduğunun ima edildiğine" işaret edildi. 
    
Kurulduğu günden beridir KKTC Hava Trafik Kontrolünün, Güney komşusu ile iletişim ve işbirliği yapmaya hazır olduğunun her platformda Güney Kıbrıs'a iletildiği dile getirilen açıklamada, iki hava trafik kontrol merkezi arasında iletişimin olmamasının tek sorumlusunun Rum yönetimi olduğu vurgulandı. 
    
Açıklamada, Güney Kıbrıs Rum yönetimin (GKRY), üyesi olduğu Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatında (Euro Control) havacılık puanlarının düşük olduğunu ve uluslararası kuruluşlarca en fazla gecikme yaşanan hava sahası olduğunun belirtildiğine işaret edilerek, "Rum basınından da takip edildiği kadarı ile GKRY yeni Hava Trafik Kontrol Sistemi (LEFCO) kurmaya çalışmaktadır. Kuruluş çalışmalarının 7 yıl sürdüğü ve bu çalışmaların başarısızlıkla devam ettiği, Rum basını tarafından teyit edilmektedir" denildi. 
    
GKRY'nin başarısızlıklarıyla ilgili olarak KKTC Hava Trafik Kontrolünü suçlamaya çalıştığını ancak Rum basınında başarısızlığın GKRY?den kaynaklandığının açıkça ifade edildiğinin belirtildiği açıklamada, şöyle denildi: 
    
"GKRY Hava Trafik Kontroldeki başarısızlıklarını KKTC'yi karalayarak ve suçlayarak dikkatleri başka yöne çekmeye çalışmaktadır. KKTC, 1977 yılından beri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tavsiyeli Hava Sahasında ve Havalimanına inen ve kalkan uçaklara başarılı ve güvenli hava trafik hizmeti vermektedir. Ercan Hava Trafik Kontrol Merkezi son teknolojik cihazlar ve eğitilmiş Hava Trafik Kontrolörleri ile kaliteli ve güvenli hizmet vermeye devam etmektedir. Başarısının ve güvenli hizmetinin kanıtı, her geçen gün hizmet alan uçak sayısındaki artışlardan da görülmektedir. 
    
Ağustos 2009 yılında faaliyete geçen SMART (Hava Trafik Kontrol Sistemi) sayesinde Kuzey Kıbrıs Hava Sahasının güvenirliği teknik ve teknolojik olarak en üst seviyeye ulaşmıştır. Ve arzu edildiği takdirde Güney Kıbrıs Hava Sahasına da en üst seviyede hizmet verebilecek bir durumdayız. 
    
Bu çerçevede Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı olarak Kuzey Kıbrıs Hava Sahasının Güney Kıbrıs Hava Sahası ile birlikte Ercan Hava Trafik Kontrol Merkezinin sahip olduğu teknik ve teknolojik imkanlardan faydalandırılarak kontrol edilmesini Güney Kıbrıs Rum Yetkilileri ile birlikte SMART Biriminden kolayca yapabileceğimizi ifade ederiz." 
    
Açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne katkısı olacaksa, Bakan Ersan Saner'in, Rum Ulaştırma Bakanıyla SMART biriminin faydalarını ayrıntılı olarak görüşmeye ve anlaşma sürecine pozitif katkı koymaya hazır olduğu da bildirdi.