"Rumlar açıkgözlülük yapıyor"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum Kesimi Futbol Federasyonu çatısı altında maç yapmayı benimsemelerinin mümkün olmayacağını söyledi.

Rumlar açıkgözlülük yapıyor
22 Kasım 2013 Cuma 19:28 tarihinde eklendi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC ile Rum Kesimi Futbol Federasyonlarının birleşmesini kabul etmediğini, Rumların siyasi manevra ile açık gözlülük yaptıklarını belirterek, "1960 Anayasası'nda da zaten eğitim, kültür, spor ve din doğrudan doğruya cemaat meclislerine bırakılmıştı. O bakımdan bu birleşmeyi, bunu birleşme olarak kabul etmiyorum" dedi.
 
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere kente geldi. Akşam saatlerinde KKTC'den uçakla gelen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Gaziantep Havalimanı'nda; Gaziantep Valisi Erdal Ata, 20'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş ve protokol üyeleri tarafından karşılandı.

Büyükşehir Belediyesi bando takımını selamlayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, daha sonra Gaziantep Valiliği'ni ziyaret etti. Valilik girişindeki polis mangasını selamlayıp, Valilik Şeref Defteri'ni imzalayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Vali Erdal Ata ile görüştü.
 
KKTC ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi futbol federasyonları arasında imzalanan anlaşmayı değerlendiren Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, anlaşmayı birleşme olarak görmediklerini ifade ederek şöyle konuştu:
"Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının kurduğu bir federasyondur. Rus Kesim Futbol Federasyonu ise Kıbrıs Rumlarının kulüplerinin temsil edildiği bir kuruluştur. Dolayısıyla biz yıllardan beri Rumlardan ayrı yaşıyoruz.

Aslında 1959-1960 anlaşmaları ile Kıbrıs Cumhuriyeti döneminde de, ki o zaman ortaktık, o zaman bile federasyonlarımız ayrıydı. Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ile Rumların Federasyonu olan KOP birbirinden ayrıydı. 1960 Anayasası'nda da zaten eğitim, kültür, spor ve din doğrudan doğruya cemaat meclislerine bırakılmıştı. O bakımdan bu birleşmeyi, bunu birleşme olarak kabul etmiyorum.

Tabi ki böyle bir birleşmeyi kabul etmek zaten mümkün değil. Yalnız tabi Futbol Federasyonu'nu temsil eden kişiler işte 'Futbolumuzu dışa açamıyoruz, sporumuzu dışa açamıyoruz' gibi telaşlar içinde bir görüşme yaptılar."
 
KIBRIS VE İSVİÇRE'DEKİ TASLAKLAR BİRBİRİNDEN FARKLI
 
Rum Kesimi'nin siyasi manevrayla açık gözlülük yaptıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs'taki taslak ile İsviçre'de ortaya çıkan anlaşma taslağının birbirinden farklı olduğunu ifade etti. İki farklı taslağın kendilerini şaşırttığını ifade eden Eroğlu, yanlışın düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Konuşmasının ardından Gaziantep Valisi Erdal Ata, ziyaret anısına Cumhurbaşkanı Derviş Veysel Eroğlu'na bakır işleme tepsi ile sedef işleme kutu hediye etti.

DHA