Rumları kızdıran hellim açıklaması

Kıbrıs Rum Yönetimi, hellim peyniri ile ilgili açıklamaları sebebiyle BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi, BM’ye ve AB’ye şikayet etti

Rumları kızdıran hellim açıklaması
22 Aralık 2014 Pazartesi 15:38 tarihinde eklendi.

Kıbrıs Rum Yönetimi, hellim peyniri ile ilgili açıklamaları sebebiyle BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi, BM’ye ve AB’ye şikayet etti. Eide, Brüksel’deki temasları sırasında, hellim meselesi karşılıklı kabul edilebilir şekilde çözülürse, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına da yardımcı olacağı görüşünü savunmuştu.

Rum basını, "Eide’nin hiç işi yoktu, kendine iş buldu. Müzakerelerin yeniden başlamasıyla ilgili acı fikirleri boşa çıktığı için şimdi hellimle uğraşmaya başladı." ifadelerini kullandı.

Simerini gazetesi, Rum Yönetimi’nin gerek BM’ye, gerekse Brüksel’e, “BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı yetki sınırlarının dışında bulunuyor.” şikayetinde bulunduğunu yazdı.

Habere göre Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, “Hükümet meseleyi Brüksel’in işbirliğinde ve buradaki yetkili mercilerle yakından takip ediyor. Sayın Eide’nin Brüksel’deki temasları sırasında diğer konular arasında bu konuyu da görüştüğünü de Kıbrıslı Türklerin bir süredir, haksız ve yersiz bulduğumuz endişeleri dile getirerek peş peşe girişimlerde bulunduğunu da biliyoruz.” dedi.

Rum Yönetimi’nin Eide’yi “bu konuda yetkilerinin dışına çıktığı” gerekçesiyle BM’ye ve AB’ye şikayet ettiğini de söyleyen Hristodulidis, “Bu çerçevede Kıbrıs (Rum) hükümeti, bu hakkını kullanarak, öngörülen prosedürü inançla izledi. Bütün ilgili Kıbrıslıların, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin, iç istişareler aşamasındayken itirazda bulunma fırsatı vardı.

Bilindiği gibi üretim yeri Kıbrıs’ın tamamı olarak ‘Hallumi’ ve ‘Hellim’ isminin tescilini talep ettik. Hedef, Kıbrıs’ın ortak geleneği ve tarihi gerçeği olan hellimin tarihi birleştiricilik niteliği üzerine bina etmektir." iddiasında bulundu. 


CİHAN