Rumların Hollande rahatsızlığı

Fransa'da Nikolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanlğı seçimini rakibi sosyalist Françios Hollande'a kaybetmesi, Rum yönetimini, Fransa'yla ilişkilerin geleceği açısından düşündürmeye başlattı.

Rumların Hollande rahatsızlığı
08 Mayıs 2012 Salı 16:49 tarihinde eklendi.

Geçtiğimiz pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden Nicolas Sarkozy ile yakın işbirliği içinde olan Rum yönetimi, Hollande'ın zaferinden sonra Fransa'da Güney Kıbrıs'a karşı bir şey değişip değişmeyeceğini merak ediyor. Fransa'nın, bu değişimle birlikte, Türkiye-Avrupa ilişkileriyle ilgili tavrını değiştirebileceği yorumları da yapılıyor.

 
Hollande'ın Türkiye'ye çok daha dostane bir yaklaşım göstermesini bekleyen Rumlar, bunun gerçekleşmesi halinde Güney Kıbrıs'ın çıkarlarının zedeleneceğini ve Rum-Fransız ilişkilerinin yeniden tayin edilmesi gerekeceğini belirtiyor.
 
Rum Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Hollande'in Türkiye'ye daha dostane yaklaşması Güney Kıbrıs'ın çıkarlarını zedeleyecek.
 
''Sosyalistlerin Nicolas Sarkozy kadar sert görüşlere sahip olmadığı, aksine sosyalistlerdeki Ankara'ya yaklaşma niyetinin pratikte su yüzüne çıkacağı'' yorumunu yapan gazete, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Hollande'a tebrik mesajı gönderdiğini ve telefonla aradığını aktardı.
 
HRİSTOFYAS'DAN ZAFER TELEFONU 
Hristofyas, mesajında şunları kaydetti: "Ortak mirasımız olan insani değerler temelinde hareket edeceğine inandığım Fransa'nın, sizin liderliğinizde, Avrupalı vatandaşların yeniden ümit sahibi olmaları, bugün oldukça elzem görülen ilerleme ve daha iyi bir Avrupa için durmaksızın çalışacağından eminim.
 
Güney Kıbrıs ve Fransa arasındaki bağlar mükemmeldir ve önemli bir ağırlığa sahiptir. Halklarımız arasındaki derin dostluk ve ülkelerimiz arasındaki sıkı işbirliği çok değerli bir kazanımdır."
 
Hristofyas ve Hollande, telefon görüşmesinde ise Rum tarafının 1 Temmuz'da AB dönem başkanlığını üstlenecek olması nedeniyle, Paris'te veya güney Lefkoşa'da "en yakın zamanda görüşme" konusunda anlaştı.