Rus Bakan: Dolar 41-43 ruble, enflasyon yüzde 10 olur

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, doların aşırı değerlendiğini, ortalama 41-42 ruble aralığında olmasının normal olduğunu söyledi

Rus Bakan: Dolar 41-43 ruble, enflasyon yüzde 10 olur
18 Kasım 2014 Salı 09:22 tarihinde eklendi.

Ekho Moskvı radyosuna konuşan Bakan, “Zannediyorum dolar 41,42 ya da en fazla 43 ruble olmak zorunda.” dedi.

Ukrayna krizi ve petrol fiyatlarının 80 doların altına inmesi nedeni ile dolar 47 rubleye kadar yükseldi. Rusya Merkez Bankası rezervlerin erimesini önlemek için koridor uygulamasını sonlandırarak serbest piyasa şartlarında dalgalanmaya bıraktı.

Rublenin değer kaybı nedeni ile enflasyon da artıyor. Yıl sonuna enflasyonun yüzde 9’u bulmasını beklediklerini ifade eden Ulyukayev, “Mart sonuna yıllık bazda enflasyon yüzde 10’u bulabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Gelecek yılık ilk çeyreğinde enflasyonun 2014’ün aynı dönemine göre 3,5 puan daha fazla olmasını beklediklerini ifade eden Ulyukayev, “Biz 2015 ilk çeyrekte yüzde 6 civarında olmasını bekliyorduk. Yüzde 10 civarında olabilir…” öngörüsünde bulundu.

Rusya Bakan, Ukrayna’nın doğu bölgeleri Donetsk ve Lugansk’a yönelik ekonomik blokajın uygulanması durumunda tedbir alabileceklerini söyledi. Ulyukayev’e göre bölgede Rus rublesinin kullanılması teknik olarak mümkün.

Moldova’nın tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Transdinyester’de Rus rublesinin kullanıldığını ifade eden Ulyukayev, zamanla krizin aşılabileceğini kaydetti.


CİHAN