Rus bakan: Petrol fiyatlarını spekülatörler düşürüyor

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, petrol varil fiyatlarının kısa sürede hızla düşmesinin arkasında uluslar arası spekülatörlerin olduğunu söyledi

Rus bakan: Petrol fiyatlarını spekülatörler düşürüyor
16 Ekim 2014 Perşembe 16:59 tarihinde eklendi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le birlikte Belgrad’da temaslarda bulunan Novak, “Bugün petrol fiyatlarının düşmesinde spekülatif faktörler temel oluşturuyor. Spekülatif faktörlerin rollerini ne zaman sonlandıracağını tahmin etmek zor.” dedi.

Brent çıkışlı petrolün varili Haziran 2014’de 113 dolardan alıcı bulurken, bugün 83,4 dolara geriledi. Yüzde 26 düşen fiyatlar 2010’dan bu yana en düşük rakamı gördü.

Petrol varil fiyatının yıl başında 120 dolar, şimdilerde 83-85 dolar olduğunu, yıllık ortalamada 100 doların görülebileceğini ifade eden Novak, “Burada Rusya açısından bir trajedi yok.” dedi.

Spekülatörlerin yanı sıra reel sebeplerin de olduğuna değinen Rus Bakan, “Avrupa’da, Asya-Pasifik bölgesinde büyüme rakamlarında düşüş var. Dolayısı ile birkaç yüz dolar ödeyerek petrol almak istemeyecekler. Arz ve talep dengesi rol oynuyor. Ancak ben bunun ana sebep olduğunu düşünmüyorum. Ana sebep spekülatörler…” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Federal İstatistik Servisi’nin verilerine göre ülke ihracatının üçte birini oluşturan ham petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ödemeler dengesini olumsuz etkiliyor. Dolar bazında gelirleri azalması nedeni ile ruble sürekli olarak zayıflıyor.

Rusya Merkez Bankası’nın müdahalesi ile dolar 41 ruble seviyesinden döndü. Ekim ayının başından bu yana 9,2 milyar dolar harcayan Merkez Bankası henüz beklenen sonucu alabilmiş değil. Rus uzmanlara göre petrol fiyatları düşmeye devam ettikçe, doların güçlenmesi de sürecek. 


CİHAN