“Rus uçağı pilotaj hatasından düştü”

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da Pazar günü düşen ve 50 kişinin yaşamını yitirdiği Boeing 737-500 tip uçağın pilotlarının iniş sırasında hata yaptığı açıklandı.

“Rus uçağı pilotaj hatasından düştü”
19 Kasım 2013 Salı 20:52 tarihinde eklendi.

Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde sivil hava kazalarını araştırmakla görevli Uluslararası Havacılık Komisyonu’nun ilk raporuna göre uçak pilotaj hatasından düştü.

İlk iniş sırasında başarılı olamayan pilotlar, dik bir tırmanıştan sonra 700 metre yükseklikten dikey dalışa geçti. Raporda, “Pilotlar standart iniş prosedürüne uymakta başarılı olamadı. Öncelikle yükseklikleri iniş için uygun değildi. Sonra manevra yapmaya başladılar. İniş sırasında kullanılan iki otomatik pilottan biri devre dışı bırakılarak manuel kontrole alarak indirilmeye çalışıldı.” denildi.

Rapora göre, iniş için pilotlar yaklaşık 45 dakika kadar çaba harcadı, ancak yolcu uçağı 450 kilometre hızla burnu üzerine yere çakıldı. Uçağın tırmanış ve burun üzerine çakılma anının bir dakika içinde gerçekleştiği belirtiliyor.

Moskova’dan Kazan’a giden uçak Pazar günü yerel saatle 19.20’de düşmüştü. Hafif yağmura rağmen hava koşullarının iniş için uygun olduğu belirtiliyor.

Uçağın 23 yıldır hizmet veriyor olması ve daha önce iki kez arıza yapması da son raporda dikkate alınacak.


CİHAN