Ruslar bir CIA ajanı daha yakaladı

Rusya iç istihbarattan sorumlu Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ocak ayında bir Rus istihbarat elemanına Amerika lehine çalışma teklifinde bulunurken yakalandığını açıkladı.

Ruslar bir CIA ajanı daha yakaladı
16 Mayıs 2013 Perşembe 13:05 tarihinde eklendi.

Yakalanan CIA ajanın 14 Mayıs’ta gözaltına alınan ve istenmeyen adam ilan edilen Ryan Christopher Fogle gibi ABD Moskova Büyükelçiliği’nde çalıştığı belirtiliyor. Rus televizyonuna konuşan bir FSB yetkilisi Ocak ayından yakalanan ajanın ismini de Benjamin Dillon olarak açıkladı. Yetkili ilk olayın basında yer almadan kapatıldığını belirtti.

Fogle’un tutuklanması ile ilgili de değerlendirmede bulunan FSB yetkilisi, Fogle’un perukla kamuflaj yaptığını, CIA ajanlarının görev sırasında elektronik cihaz bulundurmalarının yasak olduğuna dikkat çekti.

Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana Rusya’da faaliyette bulunan CIA ajanlarının sayısının azalmadığına dikkat çeken yetkili, Bağımsız Devletler Topluluğu’nda etkinliklerini arttırdıklarını kaydetti.

Interfax’a açıklamada bulunan bir FSB kaynağı ise Fogle’un 2011’de göreve başlamasından bu yana takip edildiğini, CIA ile irtibatlı olarak çalıştığının bilindiğini kaydetti. Kaynağa göre Fogle kamera ve elektronik cihazlarla takip ediliyordu.

Rusya ise Fogle’un peruk, güneş gözlüğü, yazılı doküman, Rusya haritası ve 100 bin dolar para ile yakalanmasını tartışıyor. İki ülke arasında yumuşayan ilişkileri bozmak isteyen merkezlerin oyunu olabileceği yorumları yapılırken, uluslar arası basına konuşan eski KGB ajanı Aleksey Kondaurov, Fogle’un yem olabileceğini iddia etti.

Bir CIA ajanının bu kadar amatör ve aptalca hareket edemeyeceğini kaydeden Kondaurov, “Amerikalılar daha büyük bir olayı kapatmak için ajanlarını yaktı. Daha ciddi bir operasyon Moskova ya da başka bir yerde gerçekleşmiş olabilir.” yorumunda bulundu.


CİHAN