Ruslar NASA'yı uzaya götürdü

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) mürettebat götüren Rus yapımı Soyuz TMA-22 uzay aracı, bugün sabah saatlerinde uzaya fırlatıldı.

Ruslar NASAyı uzaya götürdü
14 Kasım 2011 Pazartesi 10:42 tarihinde eklendi, 1.020 kez okundu.

 

UUİ'ye NASA'da görevli ABD'li uzayadamı Dan Burbank ile Rus uzayadamları Anton Şkaplerov ve Anatoly Ivanişin'i götüren Soyuz uzay aracı, bugün yerel saatle 08.14'te (TSİ 06.14) Kazakistan'daki Baykonur uzay üssünden uzaya fırlatıldı. Soyuz aracının fırlatılışı, aynı fırlatıcı roketleri kullanan insansız Progress aracının ağustos ayında yere çakılmasının mürettebatın güvenliği konusunda yarattığı kaygı nedeniyle iki ay ertelenmek zorunda kalmıştı. 
 
UUİ'de bulunan 3 mürettebatın 21 Kasım'da Dünyaya dönmelerinin ardından görevi devralacak uzayadamlarından 39 yaşındaki Şkaplerov ile 42 yaşındaki İvanişin ilk kez uzay görevine çıkarlarken, Soyuz aracındaki mürettebata komuta edecek olan 50 yaşındaki Amerikalı uzayadamı Burbank 2000 ve 2006 yıllarında 12 günlük uzay mekiği programında görev almıştı. Burbank, Şkaplerov ve İvanişin'in UUİ'de görevleri mart ayına kadar sürecek.