Ruslar Türkleri öpecekmiş

Vizesiz ülkemiz Rusya'da ne yapılır? Halkı ne yer, ne içer? Nelerden hoşlanır?

Ruslar Türkleri öpecekmiş
19 Mart 2011 Cumartesi 09:45 tarihinde eklendi, 5.267 kez okundu.

 

Taraflar son kez anlaştı... Rusya ile vize çok kısa bir süre sonra kalkıyor. Peki, vizesiz gideceğimiz bu yeni ülkemiz nasıl bir yer? Halkı nelerden hoşlanır? Rusya'da nerelere gidilir? Orada ne yenir? Nerede eğlenilir? Gerçi Rus halkı bizden önce davranıp, vize kalkmasını bir şarkıyla bile kutladılar! Hatta şarkının içinde öyle cümleler var ki... "Türkiye için yakında vizeye artık gerek yok, mükemmel... Her şey pahalı olacak, önümüze gelen Türk'ü öpeceğiz" Bu komik şarkı sözlerinden sonra gelelim Rusya'da neler yapabileceğimize...
 
GEZİLMELİ
Kızıl Meydan: Moskova da kızıl; kırmızı ve güzel anlamına gelmektedir. Bu meydan geçmişte bir çok olaya tanklık etmiş tarihi bir meydandır. Şu zamanlarda ki özelliği ise, içinde barındırdığı etkileyici yapılarıdır.
 
Kremlin Sarayı: Moskova'nın sembolü olarak gösterilen Kremlin Sarayı, savunma kalesi olarak yapılmış, etrafını çevreleyen 19 metre yükseklikteki kırmızı duvarları Saray'a ayrı bir özellik katmaktadır. Sarayın içinde bulunan kiliseleri ve en uzunu 72 metre olan kulesi ile dikkat çekmektedir.
 
Saint-Basile Katedrali: Kremlin Sarayı'ndan sonra Moskova'da en çok ilgi gören yapı, Saint-Basile Katedrali'dir. Rusya hükümeti tarafından hala kullanılmakta olan kadetralin, en büyüleyici tarafı, uzunluklarının birbirinden farklı olması ile değişik bir görünüş sergileyen 8 kubbesidir. En yüksek kubbenin tepesinin altın kaplamalı olması ve özellikle katedralin gece ışıklandırıldığında, birbirinden renkli çinileri ile göz doldurmasıyla ayrı bir güzellik katar.
 
Lenin Mozolesi: 1924 yılında ölümünden 56 gün sonra mumyalanan Lenin, şu anda camdan bir fanusun içinde bulunuyor. Gezmek için belli günlerde ziyarete açık.
 
Puşkin müzesi: Müzede en dikkat çekici eserler Truva Hazineleri'dir. Bir çok altın ve değerli taşlardan oluşan bu hazine görülmeye değer. Müzede 20. yüzyıl hazineleri, Roma, Mısır ve Ortaçağdan kalan birçok koleksiyon sergileniyor.
 
Nazım Hikmet Mezarlığı: 3 Haziran 1963 yılında ölen Nazım Hikmetin mezarı Moskova'da Novo-Deviçi Mezarlığı'nda bulunuyor.
 
Gorki Parkı: Moskova'nın en meşhur parkıdır. Kışın havanın soğuk olmasına aldırmadan bir sanat eseri konumundaki dev gibi buzdan heykellerin sergilendiği, akın akın gelen ziyaretçileriyle meşhurlaşan bu park, aynı zamanda bir çok bar ve kafeyi de içinde bulundurduğu için Moskova'da güzel dakikalar geçirebileceğiniz yerler arasındadır.
 
NE YENİR?
Kuzey Rusya'da 'Shchi' (lahanalı ve balıklı bir çorba), lahanalı yemekler, çavdar ağırlıklı bir içki olan 'Kvass' ve genelde arpa içerikli yemekler tercih edilirken, Don bölgesinde 'Ucha' denilen ve domatesle hazırlanan balık çorbası, Güney Rusya'da ülkenin dünyaca ünlü 'Borsc çorbası' tercih ediliyor. Ormanlık bölgelerin mutfağında ise av etleri, tütsülenmiş etler, kurutulmuş balıklar, mantar ve orman yemişleri başrol oynuyor. Bizim şiş kebaba Ruslar 'Şaşlık' diyorlar. Orman meyveleri, konserve meyveler, meyve şekerlemeleri ve bal genelde tatlıların baş malzemelerini oluşturuyor. 'Risel ve Kompot', komposto meyve, jöle ve peynirle hazırlanıyor.
 
Pasha, meyve şekerlemeleriyle süslenmiş piramit şeklinde bir pasta. Kulic ise üzeri kremayla kaplı büyük bir ekmek şeklinde kek. Pudin, İngiliz pudinglerine benziyor. Varenk, çilek, vişne ya da reçel içeren bir hamur tatlısı.
 
EĞLENCE HAYATI
Eğlence hayatı genel olarak Rusya'da çok hareketli geçiyor. Moskova ve St.Petersburg şehirleri. Gece hayatına meraklı konuklarına binbir çeşit fanteziyi gerçekleştirme olanağı sunar. Gece kulüplerindeki çeşitlilik turistleri "İlle de bu yere girmelisiniz" diye zorlar. Son yıllarda açılan bar ve diskolarda, kareoke yapabilir, dj'ler tarafından yapılan müzikler eşliğinde ya da canlı müzik dinleyebileceğiniz birçok mekanda gönlünüzce eğlenebilirsiniz.