Rusya, Güney Akım’dan vazgeçmiyor

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Güney Akım doğalgaz boru hattı projesini gerçekleştirmeye devam edeceklerini söyledi

Rusya, Güney Akımdan vazgeçmiyor
18 Nisan 2014 Cuma 14:25 tarihinde eklendi.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Güney Akım doğalgaz boru hattı projesini gerçekleştirmeye devam edeceklerini söyledi. Moskova’da basın toplantısında konuşan Novak, “Biz Avrupa Birliği ile çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Güney Akım projesi durdurulmadı. Herhangi bir sorun yok.” dedi.

Ukrayna’da yaşanan son siyasi gelişmeler bağlamında Avrupa Parlamentosu, AB piyasasında faaliyet gösteren Rus enerji şirketlerine yaptırımların uygulanmasını talep etmişti. Avrupalı parlamenterler yaptırımlar çerçevesinde Güney Akım projesinin durdurulmasını istemişti.

Avrupa ayağında hattın ulaşacağı ilk ülke Bulgaristan Enerji Bakanı Dragomir Stoynev ise tartışmalara tepki göstererek, “Güney Akım stratejik öneme sahip altyapı projesi. Şimdi onlar bunun iptalini istiyor. Bizim ülkemizi nasıl desteklemeyi planlıyorsunuz? Tamamı ile Rus doğalgazına bağımlı olan Bulgaristan bu projeden para kazanacak…” eleştirisi getirdi.

Güney Akım’ın açık deniz kesiminin inşaatı için kurulan South Stream Transport şirketinin Hissedarlar Anlaşması 16 Eylül 2011 tarihinde imzalanmıştı. Söz konusu belgeye göre Gazprom projede yüzde 50 pay sahibiyken, İtalyan şirketi Eni’nin yüzde 20, Alman Wintershall Holding ile Fransız EDF’nin de yüzde 15 hissesi bulunuyor. Güney Akım’ın açık denizden ilerleyecek kesimi ile Güney ve Orta Avrupa’da boru hattına ev sahipliği yapacak ülkelerde yer alacak kesimlere ilişkin ayrı fizibilite çalışmalarından oluşan Konsolide Fizibilite Çalışması 2011’in üçüncü çeyreğinde tamamlandı. Güney Akım’ını inşaatı Rusya’nın Karadeniz kıyısı Anapa kenti yakınlarında 7 Aralık 2012 tarihinde başlatıldı. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katılmıştı.


CİHAN