Rusya Gürcistan'a geri dönüyor

Komşumuz Gürcistan'da yeni parlamentoyu belirlemek için yapılan seçimlerde, Rusya'nın desteklediği iddia edilen işadamı Bidzina İvanişvili'nin "Gürcistan Hayali" koalisyonu önde gidiyor.

Rusya Gürcistana geri dönüyor
02 Ekim 2012 Salı 13:04 tarihinde eklendi, 1.177 kez okundu.

 

Gürcistan'da Batı yanlısı 8 yıllık Mihail Saakaşvili iktidarı sona eriyor. Gürcistan'da dün yapılan parlamento seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre, Rusya'nın desteklediği iddia edilen işadamı Bidzina İvanişvili önderliğindeki "Gürcistan Hayali" önde gidiyor.
 
Gürcistan Merkez Seçim Komisyonu şu ana kadar oyların yüzde 14'ünün sayıldığını, bu sonuçlara göre "Gürcistan Hayali" nin yüzde 57, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin liderliğini yaptığı Birleşik Ulusal Hareket Partisi'nin ise, oyların yüzde 40'ını aldığı belirtildi.
 
MUHALEFETTEN ZAFER İLANI 
Resmi olmayan sonuçların açıklanmasından sonra servetinin önemli bir kısmını Rusya'daki yatırımlarına borçlu olan işadamı Bidzina İvanişvili zaferini ilan etti.
 
Gürcistan Merkez Seçim Komitesi Başkanı Zurab Haratişvili ise, oy sayım işlemlerinin devam ettiğini ve sonuçların devamlı komisyon sitesinden güncelleneceğini söyledi.
 
TELEVİZYONLARIN SAVAŞI 
Seçim sonuçları açıklanmadan önce işadamı İvanişvili ile Cumhurbaşkanı Saakaşvili'yi destekleyen televizyon kanalları arasında "seçimi kim kazanacak" savaşı yaşandı.
 
"Gürcistan Hayali" koalisyonunu destekleyen Maestro ve işadamı İvanişvili'nin eşi Eka İvanişvili'nin sahibi olduğu TV9 televizyon kanalları muhalefetin oy oranını yüzde 70 olarak izleyicilerine duyurdu.
 
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin partisi Birleşik Ulusal Hareketi destekleyen Rustawi 2 ve Imedi televizyonları ise muhalefetin oy oranını yüzde 51 olarak açıkladı.
 
Rusya-Gürcistan arasında 2008'de yaşanan savaşta, Saakaşvili'nin Batılı bir liderle konuşurken, kravatını çiğnediği görüntüleri yayınlanmıştı. Putin, Saakaşvili ile dalga geçerek, "kravatsız bir akşam yemeği" davetinde bulunmuştu.
 
'İŞKENCE' GÖLGESİNDE SEÇİM 
Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili seçim öncesi büyük bir siyasi baskı altında bulunuyordu. Yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya olan Saakaşvili, cezaevlerinde mahkumlara işkence yapıldığı videolarının basında yer alması sonrasında sert biçimde eleştirilmişti.
 
Parlamento seçimlerine bir hafta kala yayınlanan videolarda gardiyanların tutukluları kötü biçimde dövdükleri ve süpürge sapıyla cinsel tacizde bulundukları açıkça görülüyordu.
 
AMACI BAŞBAKAN OLMAKTI 
Gürcistan'da sadece iki dönem üst üste cumhurbaşkanı olunabiliyor. 2013'de görev süresi dolacak olan Saakaşvili anayasal düzenlemeye giderek, parlamenter sisteme geçilmesine öncülük etmişti. Saakaşvili başbakan seçilerek Gürcistan'ı yönetmeye devam etmeyi hayal ediyordu.

NTV