"Rusya ile anlaştık"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD, AB ve Rusyalı diplomatların Ukrayna’da yaşanan tansiyonun düşürülmesine yönelik adım atılması konusunda anlaştıklarını duyurdu

Rusya ile anlaştık
17 Nisan 2014 Perşembe 21:34 tarihinde eklendi.

Kerry, anlaşmanın uygulanmaması durumunda yeni yaptırımların gelebileceğini belirterek Rusya’yı uyardı.

Ukrayna krizinin çözümü adına Cenevre’nin Intercontinental Oteli’nde bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Ukrayna Dışişleri Bakan Vekili Andrey Deşitsa’nın aralarında bulunduğu müzakere heyeti 9 saate varan görüşmelerin ardından anlaşmaya vardı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile basın toplantısı düzenleyen Kerry, anlaşmayı ‘iyi bir günün çalışması’ olarak nitelendirdi. Sözleşmedeki maddelerin yazı olarak kalmaması, bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Kerry, “Bu kelimelerin bir an önce eyleme dönüşmesi önemli.” dedi.

Kerry, Rusya’dan Ukrayna’daki gerginliğin düşürülmesi konusundaki ciddiyetini ortaya koyması adına çok büyük beklentilerinin olduğunun altını çizdi. Şu anda yaşananlara benzer olayların bir daha meydana gelmemesi gerektiğini vurguladı.

Bölgedeki gelişmeleri, gözlemci ve büyükelçilikler yoluyla çok yakından takip edeceklerini vurgulayan Kerry, herhangi bir olumlu gelişmenin olmaması halinde Rusya’ya yönelik yaptırımları artırmaktan başka seçenekleri kalmayacağını dile getirdi. Kerry, “Eğer önümüzdeki günlerde plan kapsamında bir gelişme olmaz ise bunun sonucu yeni yaptırımlar ve yeni bedeller olacak.” şeklinde konuştu.


CİHAN