Rusya ile vizesiz dönem başladı

Rusya'ya ile vizesiz döneme girilmesinin ardından Türkiye'ye vize uygulamayan ülke sayısı 58'e çıkacak.

Rusya ile vizesiz dönem başladı
16 Nisan 2011 Cumartesi 11:01 tarihinde eklendi, 2.413 kez okundu.

 

Türkiye'ye vize uygulamayan ülkeler arasına Rusya da eklendi. ABD ve AB ülkelerine vize uygulayan Rusya, Türkler için vizesiz dönem başlattı.
 
12 Mayıs 2010'da Ankara'da imzalanan Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının karşılıklı seyahatlerine ilişkin usullere dair anlaşma, bugün yürürlüğe girdi.
 
İki ülke arasındaki vizesiz dönemin, gerek ticarete, gerek müteahhitlik hizmetlerine, gerekse turizme olumlu yansımaları bekleniyor. Rusya ve Türkiye'nin geçen yıl 26,2 milyar dolar olarak gerçekleşen dış ticaret hacminin, vizelerin kaldırılmasıyla 1 yıl içinde 40 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Rusya'nın ihracatında Türkiye beşinci sırada, ithalatında ise 11. sırada bulunuyor.
 
Türkiye'nin Rusya'ya ihracatında tekstil elyafı ve mamulleri, sebzeler, meyveler, kara ulaşım araçları, giyim eşyası ve aksesuarları, elektrikli makine ve cihazlar bulunurken, ithalatında da taşkömürü katranı ve ham petrolden ürünler, havagazı, su gazı, fakir gaz, petrol gazları, doğal gaz, demir ve çelik, demir dışı metaller, taşkömürü, linyit, metal cevherleri yer alıyor.
 
TURİST SAYISI 4 MİLYONA ÇIKACAK
Uygulamayla bu yıl Türkiye'ye gelen Rus turist sayısının da 3 milyondan 4 milyona, Türkiye'den Rusya'ya gidecek Türklerin sayısının ise 300 binden 500 bine çıkması bekleniyor.
 
Anlaşma uyarınca her iki ülke vatandaşları 90 gün içinde 30 günü geçmeyen seyahatlerinde vize uygulamasına tabi olmayacak.
 
VİZESİZ ÜLKE SAYISI 58 OLDU
Öte yandan, Rusya ile vizesiz döneme geçilmesinin ardından Türkiye'ye vize uygulamayan ülkelerin sayısı 58'e ulaşacak. Özerk bölgelerle beraber Türkiye'ye vize uygulamayan ülke sayısı ise 64 olarak belirtiliyor.
 
Türkiye'ye vize uygulamayan ülkeler ise şöyle: "Antigua, Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Ekvator, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guatemala, Gürcistan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kosta Rika, Libya, Lübnan, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritius, Nikaragua, Palau Cumhuriyeti, Paraguay, St. Lucia, St. Vincent-Grenadines, Sırbistan, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Ürdün, Venezuela, Yemen."