Rusya Snowden'a kucak açtı

Rusya devlet kanalı, Edward Snowden'in Rusya'dan geçici sığınma aldığını duyurdu.

Rusya Snowdena kucak açtı
01 Ağustos 2013 Perşembe 15:38 tarihinde eklendi.
Rusya’nın başkenti Moskova’da Şeremetyova Havaalanı’nda 23 Haziran’dan bu yana kalmaya devam eden CIA eski çalışanı Edward Snowden, resmi olarak Rusya topraklarına giriş yaptı. Interfax’a konuşan kaynak, "Bugün Snowden Rusya sınırlarından giriş yaptı ve şimdi Rusya topraklarında" açıklamasında bulundu.
 
Snowden’in avukatı Anatoli Kuçerena da yaptığı açıklamada, Federal Göçmen Servisi’nin Snowden’e, Şeremetyova Havalimanı’ndan ayrılışı ile ilgili sertifikayı verdiğini açıkladı. Snowden’in 1 yıllık geçici siyasi sığınma hakkı elde ettiği bilgisini veren Kuçerena, “Ben kendisine 1 yıllık geçici siyasi sığınma ile ilgili belgeyi verdim. Bu belge kendisine Rusya içinde özgür bir şekilde hareket etme imkanı sağlıyor.” dedi.
 
Snowden’in nereye gittiği ile ilgili bilgi vermeyen Kuçerena, “Bir kısım düşüncelerim var, ancak paylaşamam. Bugün itibari ile dünyada en çok aranan isim…” ifadelerini kullandı.
 
Kuçerana sabah saatlerinde yaptığı değerlendirmede de, The Guardian gazetesinde yayınlanan casusluk programı XKeyscore’la ilgili deşifre ettiği bilgilerin Rusya’nın siyasi sığınma vermesine engel olmayacağını belirtmişti.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Snowden’in ABD aleyhine çalışmaması şartı ile Rusya’da kalabileceğini söylemişti. Milyonlarca kişinin internet hareketlerinin tek bir programla nasıl izlendiği ile ilgili bilgileri The Guardian’a aktaran Snowden’in geçici siyasi sığınma başvurusunun riske girdiği ile ilgili iddiaları değerlendiren avukatı Anatoli Kuçerena, “Kendisi konuyu benimle görüştü. Ne yapması gerektiğini sordu. Kendisi tüm bu bilgileri Şeremetyova Havalimanı’na gelmeden önce göndermiş. Doğal olarak bunları geri alma gibi bir fırsatı da yok.” dedi.
 
Snowden’in ABD hükümetine karşı herhangi bir eylem içinde bulunmama yönünde söz verdiğini kaydeden Kuçerana, “Kendisine bu meteryalleri geri alabilmesi için bir yol bulabilmesini önerdim. Ancak bunların geri alınmasının imkansız olduğunu anlayabiliyorum.” değerlendirmesinde bulundu.