Rusya, Suriye kimyasal silah planını ABD’ye teslim etti

Rusya, Suriye’nin kimyasal silahlarının uluslararası denetime devri ile ilgili planını ABD’ye teslim etti

Rusya, Suriye kimyasal silah planını ABDye teslim etti
12 Eylül 2013 Perşembe 08:24 tarihinde eklendi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre Rusya’nın planı, Cenevre’de 12-13 Eylül tarihlerinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin görüşmesinde ele alınacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’ye kimyasal silahların devri, imhası ve Şam’ın Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne girmesini önerdiklerini, Şam yönetiminin de bunu kabul ettiğini açıklamıştı. ABD başta olmak üzere Batılı ülkeler Rusya’nın önerisini olumlu karşılamıştı.

Lavrov’a Kazakistan temaslarında eşlik eden diplomatik kaynaklar Interfax’a verdikleri bilgide, “Rusya tarafı Suriye’de kimyasal silahların uluslararası yapının kontrolüne devri ile ilgili planını ABD’ye ulaştırdı. John Kerry ile Cenevre’de yapılacak görüşmede bunun ele alınmasını bekliyoruz” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kerry’nin Washington’dan ayrılmadan önce Lavrov’la telefonda görüştüğü bilgisini aktardı. Cenevre’de taraflar Suriye’nin sahip olduğu kimyasal silahların tespit edilmesi, güvenli bir şekilde toplanması ve imhasını ele alacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise yaptığı açıklamada Rusya’nın önerisini aldıklarını, ancak bunun tam olarak sonuçlanmış bir rapor olmadığını söyledi. Cenevre görüşmeleri Perşembe günü başlayacak ve en azından iki gün sürecek. BM Suriye özel temsilcisi Lahdar İbrahimi’nin de görüşmelere katılması bekleniyor.

Psaki, Putin ve ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye’nin kimyasal silah tehdidinin ortadan kaldırılması ile ilgili konuyu ilk kez Meksika’da geçen yıl gerçekleşen G20 zirvesinde ele aldıklarını hatırlattı. İki lider geçen hafta St. Petersburg’da yapılan zirvede de konuyu ele aldı.


CİHAN