Rusya’da ekonomi zirvesi: Rublenin istikrarı için tedbirler alındı

Rusya’da Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 6,5 puan artışla yüzde 17’ye kadar yükseltmesine rağmen rublenin hızla düşmeye devam etmesi üzerine Başbakan Dmitri Medvedev, ekonomi kurmaylarının katıldığı olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi.

Rusyada ekonomi zirvesi: Rublenin istikrarı için tedbirler alındı
17 Aralık 2014 Çarşamba 08:24 tarihinde eklendi.

Görüşme sonrası alınan tedbirleri açıklayan Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, rublenin istikrarı konusunda hükümetin çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Rusya Merkez Bankası’nın yerel piyasalara dolar arzını artıracak tedbirleri alacağını, bunun piyasalarda arz talep dengesi oluşturacağını söyledi.

Durumun çok kompleks olduğunu ifade eden Ulyukayev, “Burada benzer durumlarda olan ilk ya da son değiliz. Hükümet ve Merkez Bankası birlikte adımlar atması önemli. Bu yerel döviz piyasalarında arz ve talep dengesinin garanti altına alınmasına yönelik olacak” dedi. Bu süreçte bankalarının desteklenmesinin çok önemli olduğuna değinen Ulyukayev, “Hükümet bankaların likidite durumunun iyileştirilmesi ile ilgili gerekli yasal düzenlemeleri müzakere etti. Bankalar yükümlülüklerini etkin bir şekilde yerine getirebilmeli” değerlendirmesinde bulundu.

Ulyukayev, toplantıda rublenin değer kaybını önlemek için dolar ve euro'nun kontrolü yönünde herhangi bir değerlendirme olmadığını da belirtti. Rusya’da rublenin hızla düşmesinde, petrol varil fiyatlarının gerilemesi, Ukrayna krizi nedeni ile uygulanan yaptırımlar, Amerikan Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artıracağı yönündeki beklentiler ve Rusya iç piyasalarında yaşanan gelişmeler etkili oluyor.

Akşam saatlerinde dolar yeniden düşüşe geçerek 70 rubleye kadar gerilerken, euro da 100 rubleyi gördükten sonra 89 rubleye geriledi. Rusya Merkez Bankası 61,15 ruble olarak açıklarken, Sberbank 65 dolardan alım yaptığı doları 75 dolardan satıyor. Serbest piyasalarda dolar 70 dolar civarında alıcı buluyor. 


CİHAN