Rusya’da eski bakana yolsuzluk incelemesi

Kasım ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından görevinden alınan Savunma eski Bakanı Anatoli Serdyukov’un 140 hektarlık orman alanını yasadışı olarak sattığı iddiaları üzerine askeri başsavcılık inceleme başlattı.

Rusyada eski bakana yolsuzluk incelemesi
08 Temmuz 2013 Pazartesi 18:03 tarihinde eklendi.

Kommersant gazetesi, Serdyukov’un Savunma Bakanlığı’na ait Moskova’ya yakın Nahabino kasabasında 140 hektarlık ormanlık alanın satışına izin verdiğini iddia etmişti. Söz konusu alanda askeri poligon bulunuyordu.

Rusya Sayıştayı devletin zararının 2,871 milyar ruble değerinde olduğunu belirtiyor. Habere göre, Savunma Bakanlığı eski poligon arazisini Rusya Federal Orman Kurumu’na (Rosleshoz) iade etmesi gerekiyordu. Serdyukov’un alanı yasadışı olarak 2 şirkete daha düşük fiyata sattığı öne sürüldü.

Haber üzerine Rusya Askeri Başsavcılığı, konuyla ilgili inceleme başlattı. Rus basınına göre, muhtemelen askeri başsavcılık soruşturma da açacak. Rusya İçişleri Bakanlığı ve Sayıştay, ihale yoluyla ormanlık alanının satılmasının ilgili federal yasaları ihlal ettiğini belirtiyor.

Serdyukov’un avukatı, askeri savcıların eski bakanın ifadelerini henüz almadığını kaydetti.

Serdyukov, Oboronservis kurumunda yeni inşa edilen konut ve gayrimenkullarla ilgili 100 milyon dolarlık yolsuzluk iddiaları yüzünden görevinden alınmıştı. Savunma Bakanlığı’nda ortaya çıkarılan skandal olayla ilgili yine bakanlığa bağlı ekspert ticari destek merkezi Başkanı Yekaterine Smetanova ve eşi, aynı zamanda Hava Kuvvetleri’ne ait deponun Genel Müdürü Maksim Zakutaylo göz altına alınmıştı.

Yolsuzluk olayının ana “kahramanı” olarak bilinen Savunma Bakanlığı’nın Mülk Dairesi eski başkanı Vasilyeva’nın iki aydır ev hapsinde gözaltında alındığı belirtiliyor. Vasilyeva, Serdyukov’un en yakın kız arkadaşı olarak da tanınıyor.

Moskova Hamovniçiski Mahkemesi, Vasilyeva’nın ev hapsinde kalma süresini 23 Temmuz’a kadar uzattı.


CİHAN