Rusya’daki devalüasyon ihracatçıyı vurdu

Rusya'nın AB ülkeleri ile ABD'nin tarım ve gıda ürünlerine ambargo uygulamasıyla umutlanan ihracatçı hayal kırıklığı yaşıyor

Rusyadaki devalüasyon ihracatçıyı vurdu
14 Aralık 2014 Pazar 14:18 tarihinde eklendi, 1.448 kez okundu.

Rusya'daki devalüasyonla birlikte Ruble'de yaşanan değer kaybı Türk ihracatçısını vurdu. Alım gücü yarı yarıya azalan Rusya Federasyonu vatandaşlarının tüketimi kıstığını belirten Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, ambargoyla birlikte sera ürünlerinde yüzde 25-30 artış beklerken, olumsuz tablo sebebiyle mevcut ihracatı korumaya çalıştıklarını söyledi.

BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya'nın yanı sıra Isparta ve Burdur'dan yapılan ihracatın 10 Aralık itibariyle 1,5 milyar dolara ulaştığını söyledi. Yılı 1,7 milyar dolara yakın bir rakamla kapatmayı beklediklerini anlatan Satıcı, ihracatın üçte birini yaş sebze meyve ürünlerinin oluşturduğu bilgisini verdi. Türkiye'den ihraç edilen toplam domatesin yüzde 85'ini bölgenin karşıladığını belirten Satıcı, en çok ihracatı da Rusya Federasyonu'na gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Rusya Federasyonu’nun AB ülkeleri ile ABD’ye tarım ve gıda ürünlerinde ambargo uygulamasıyla umutlandıklarını, domates başta olmak üzere, örtü altı ürün ihracatında yüzde 25-30 artış beklentisine girdiklerini dile getiren Mustafa Satıcı, bu ülkede yaşanan devalüasyonun ve Ruble’nin değer kaybetmesinin beklentileri boşa çıkardığını söyledi. Satıcı, “Rusya Federasyonu’nun başta domates olmak üzere AB ülkelerinden tedarik ettiği ciddi bir ürün söz konusuydu. Bunu da biz yüzde 25-30 artışla gerçekleştireceğimizi planlıyorduk. Fakat Ruble'deki değer kaybı bu alandaki hesapları tekrar gözden geçirmemize neden oldu.” dedi. Satıcı, artış yakalayamadıkları gibi olumsuzluğun devam etmesi halinde mevcut ihracatı korumaya çalışacaklarını da ifade etti.

Rusya’nın sera ürünlerinde 1 milyon tonun üzerinde ciddi bir tedariğe sahip olmasının kendilerini böyle bir beklentiye soktuğuna değinen Satıcı, "Açıkçası bu bizi umutlandırdı." ifadesini kullanarak,"Rusya’daki değer kaybı, petrolün 65 dolara kadar gerilemesi, 2-3 üç ay önce kimsenin öngöremediği bir durumdu. Bu da ister istemez Rusya'daki tüketicinin alım gücünü düşürdü. Geçen sene 70-80 Ruble'ye toptan satılan bir domates şimdi 100-110 Ruble'ye çıktı. Devalüasyonun da etkisiyle tüketicinin alım gücü yarıya yakın düştü. Kim olsa bu ortamda tüketimi kısar. Yakın zamanda düzeleceğini umut ediyoruz. Şuan Rusya'da geriye düşmedik. Artışı yakalamaya çalışacağız. Aynı olumsuz tablo sezon sonuna kadar devam ederse ihracatımızı korumaya çalışacağız." diye konuştu.


CİHAN