Rusya'dan ABD'ye açık tehdit

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ABD ile Avrupa’ya kurulacak füze savunma sisteminde anlaşma sağlayamamaları durumunda kalkanı hedef alabilecekleri uyarısı yaptı.

Rusyadan ABDye açık tehdit
23 Kasım 2011 Çarşamba 16:22 tarihinde eklendi.

 

ABD öncülüğünde oluşturulan füze kalkanında Rusya’nın endişelerinin dikkate alınmaması durumunda kendilerinin de Avrupa’nın merkezinde yer alan Kaliningrad kenti ve Rusya’nın diğer bölgelerine füze sistemleri yerleştireceklerini kaydetti. Rusya’nın stratejik komşusu Belarus’la da yeni füze savunma sistemleri kurulması ile ilgili müzakerelere başladığı belirtiliyor.
 
Medvedev, Rusya’nın güney ve batı bölgelerine ABD desteğindeki füze kalkanı ve radar sistemlerini hedef alacak şekilde saldırı silahlarının yerleştirilmesi ile ilgili talimatı verdiğini söyledi. 
 
ABD ile yeni imzalanan nükleer silahlarda indirim anlaşmasından (START) çekilebilecekleri tehdidinde de bulunan Rusya lideri, ABD’nin tek taraflı olarak füze kalkanı kurulmasında ısrar etmesi durumunda diğer silahlarda kontrol anlaşmalarını da askıya alacaklarını kaydetti. 
 
Füze savunma sisteminin bir parçası olan radar sistemlerini yerleştirecek Türkiye’nin de, Moskova’nın hedefleri arasına girebileceği değerlendirmeleri yapılıyor.
 
Rusya Devlet Başkanı Medvedev son olarak 13 Kasım’da Honolulu’da gerçekleşen APEC zirvesinde ABD Başkanı Barack Obama ile konuyu müzakere etmişti. Medvedev görüşme sonrası yaptığı değerlendirmede ABD ile füze kalkanı konusunda ilerleme sağlayamadıklarını söylemişti. 
 
Medvedev daha önce yaptığı uyarılarda da füze kalkanı konusunda Rusya ve ABD’nin anlaşamaması durumunda yeni bir silahlanma yarışının başlamasının kaçınılmaz olduğunu ifade etmişti.
 
Rusya ve ABD arasında ortak füze kalkanı oluşturulması konusunda çalışmalar başlamış, ancak Rusya’nın ortak sistem önerisine NATO karşı çıkmıştı. Füze kalkanında Rusya’nın hedef alınmadığını savunan NATO, iki ayrı yapı ve bilgi paylaşımını savunuyor.