Rusya’dan Azerbaycan’a petrol taşımacılığında cazip teklif

Rusya’nın petrol taşıma şirketi Transneft, Bakü-Novorossisk petrol boru hattı üzerinden Azerbaycan petrolünü taşımak için Bakü’ye cazip fiyat teklif etti

Rusyadan Azerbaycana petrol taşımacılığında cazip teklif
25 Şubat 2014 Salı 13:27 tarihinde eklendi.

Kommersant gazetesinin haberine göre, Rusya Mayıs 2013’te Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ile yeterli miktar taşınmadığı gerekçesi ile petrol taşıma anlaşmasını iptal etmişti. Anlaşmaya göre Rusya yıllık 5 milyon ton Azeri petrolü taşıyacak ve ton başına 15,67 dolar alacaktı.

Geçen yıl 1330 kilometre uzunluğundaki petrol boru hattı üzerinden 1,75 milyon ton petrol ancak taşınabildi. 2012’de bu rakam 2 milyon tonu aşıyordu.

Bunun üzerine anlaşmaya müdahalede bulunan Transneft, 1,5 milyon taşınması durumunda kira bedelinin ton başına 22 dolara çıkarılacağını açıkladı. Miktar 1,8 milyon ton olursa ton başına ücret 21,4 dolar ve 5 milyon ton olması durumunda ise fiyatın 12,2 dolara kadar düşebileceği kaydedildi.

Türkiye üzerinden Baku-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı ile petrolün önemli bir kısmını ihraç eden SOCAR, Transneft’in teklifini reddetti. Bunun üzerine de Transneft, Azerbaycan’dan gelen petrol vanalarını kapatarak taşıma işlemlerini askıya aldı.

18 Şubat’ta ise Transneft planlarını değiştirerek yeni bir ticari teklifte bulundu. Buna göre miktara bakılmaksızın her bir ton için 12,7 dolar taşıma ücreti teklif edildi. Bu rakam önceki 15,7 doların da çok altında bir rakam.

SOCAR ve Transneft’in tekliflerle ilgili henüz bir değerlendirme yapmak istemediği belirtiliyor.

Uzmanlara göre geçici olarak petrol boru hattının kapatılmasının maliyeti, düşük ücretle çalışmasından daha yüksek.


CİHAN