Rusya’dan Esad rejimine kritik çağrı

Suriye’de Çarşamba günü isyancıların kontrolünde bulunan bölgelere yapıldığı iddia edilen ve yüzlerce insanın ölümüne neden olan kimyasal silah saldırısının ardından, Rusya önemli bir hamle atarak Şam yönetimine mesaj gönderdi.

Rusyadan Esad rejimine kritik çağrı
23 Ağustos 2013 Cuma 11:57 tarihinde eklendi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddiaların açıklığa kavuşması için Suriye hükümeti ve muhalefetten Birleşmiş Milletler denetçileri ile işbirliği yapmalarını istedi. Rusya, uzmanların kimyasal saldırı olduğu belirtilen bölgelere güvenli bir şekilde girmelerinin sağlanmasını talep etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin bir telefon görüşmesi yaptığını kaydeden Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Top şimdi muhalefette. Saldırının olduğu belirtilen alana BM denetçilerinin girişi güvence altına alınmalı.” çağrısında bulundu.

Açıklamada, “Lavrov ve Kerry bölgede incelemelerde bulunan BM uzmanlarının bağımsız bir şekilde kimyasal silah kullanımı olduğuna dair iddiaların araştırılmasında mutabık kaldı.” denildi.

Rusya’nın kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddiaların ardından Suriye hükümetinden BM denetçileri ile işbirliği yapmasını istediği kaydedilen açıklamada, “Suriye muhalefetinden de yapıcı adımlar atmasını ve krizin çözümü için önerilen uluslararası konferansa mümkün olan en kısa sürede katılmalarını talep ediyoruz.” ifadeleri yer aldı.

BM hafta başından bu yana Suriye hükümetinden kimyasal silahların kullanıldığı alanlara uzmanların girişi konusunda güvenliğin sağlanmasını talep ediyor.

Rusya muhaliflere göre en az 1300 kişinin yaşamını yitirdiği Şam yakınlarındaki saldırıda kimyasal silahların kullanıldığı yönündeki açıklamaları planlı provokasyon olarak nitelemişti. Moskova’ya göre, BM denetçilerinin bölgede olduğu bir zamanda yaşanan gelişmelerle Suriye’ye dış müdahale kapısının açılması hedefleniyor.

CİHAN