Rusya'dan nükleer gözdağı

Rus ordusu, Putin'in gözetiminde, Sovyetler Birliği'nin çökmesinden sonraki en kapsamlı nükleer tatbikatını yaptı

Rusyadan nükleer gözdağı
22 Ekim 2012 Pazartesi 10:25 tarihinde eklendi.

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2000 yılında iktidara gelmesinden sonra ülkesini tekrar süper güç yapabilmek çaba harcıyor.  Doğalgaz ve petrol gelirleriyle ekonomisini büyüten Rusya'nın, eski günlerine dönmesi için elindeki en büyük koz ise nükleer silahları.
 
Ordusunu hızla modernize eden Moskova, Sovyetler Birliği'nin 1991'de çökmesinden sonraki en büyük tatbikatı gerçekleştirerek, nükleer kapasitesini de gözler önüne serdi.
 
KARADA, DENİZDE VE HAVADA
Cuma günü başlayan ve Putin'in gözetiminde gerçekleştirilen tatbikatta kara ve deniz unsurlarına yerleştirilen uzun menzilli nükleer füzeler ile nükleer bomba taşıyan stratejik bombardıman uçakları denendi.
 
Sovyet sonrasının en büyük nükleer tatbikatı çerçevesinde ülkenin kuzeyindeki Plesetsk'ten RS-12 M Topol tipi bir kıtalararası balistik füze ateşlendi. Rus Savunma Bakanlığı, Okhotsk Denizi'nde bulunan bir denizaltıdan da başka bir kıtalararası füze fırlatıldığını duyurdu.
 
Kuzeybatıdaki Komi bölgesinden havalanan Tu-95 ve Tu-160 tipi stratejik bombardıman uçakları da tatbikat çerçevesinde 4 güdümlü füze ateşledi.
 
MODERN RUSYA TARİHİNİN EN BÜYÜĞÜ 
Kremlin'den yapılan açıklamada, "stratejik nükleer güçlerin bu ölçekte test edilmesi modern Rusya tarihinde ilk kez gerçekleştirildi" denildi. 
 
İletişim sistemleri ile yeni komuta-kontrol süreçlerinin de denendiğinin bildirildiği açıklamada, "Rusya'nın nükleer gücünü ve etkinliğini ortaya koyan ve verilen görevleri başarıyla yerine getiren personel Vladimir Putin'in takdirini topladı" denildi.
 
ANLAŞMA İMZALANDI AMA...
2010 yılında ABD ile Rusya arasında imzalanan yeni START anlaşması her iki ülkenin de gerçekleştirdiği nükleer testleri azaltmayı öngörüyor. Bununla birlikte Moskova, çoğu 2. Dünya Savaşı sonrasında oluşturulan nükleer cephaneliğini, caydırıcılığının temelli olarak modernize etmeyi sürdürdüğünü açıkladı.
 
Moskova yönetimi ayrıca, füze kalkanı başta olmak üzere ABD'nin geliştirdiği füzesavar savunma sistemlerinde de kesinti yapması gerektiğini vurguluyor.

Habertürk