Rusya'dan rahatlatan haber

Rusya’da faaliyet gösteren turizm işletmesi sahipleri Rubledeki düşüşün sektöre yansımalarını değerlendirdi. Rus turistlerin yaz tatili yapmaktan vazgeçmeyeceğini belirten turizmciler, sonuçları değerlendirmek için Mart ayına kadar beklemek gerektiğini vurguladı.

Rusyadan rahatlatan haber
20 Aralık 2014 Cumartesi 12:56 tarihinde eklendi.
Rubledeki krizin daha çok kış turizmi imkanı sunan ülkeleri vuracağını belirten uzmanlar, bu dönemde Türkiye’nin çok etkilenmeyeceğini fakat Tayvan, Mısır Dominik Cumhuriyeti gibi sıcak bölgelerin ve düşük bir ihtimalle İstanbul’un etkilenebileceğini söyledi.
 
“MÜŞTERİLERDE DÜŞÜŞ VAR AMA İPTALLER YOK”
 
My Travel Premium Genel Müdür Yardımcısı Maria Gordeeva, müşteri sayısında bir düşüş yaşadıklarını fakat herhangi bir iptalin yaşanmadığını belirterek şunları kaydetti: “Bu mevsimde genellikle Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri, Dominik Cumhuriyeti ve Maldivler tercih ediliyor. Çünkü şu anda oralarda hava sıcak ve şu an Türkiye sezonu değil. Yazın her şeyin düzeleceğini ve birçok kişinin Türkiye’yi tercih edeceğini düşünüyorum” dedi.
 
“TÜRKİYE BİRAZ DAHA RAHAT BİR KONUMDA”
 
Anex Tur CFO’su Ertem Salam ise, Rusya’daki krizin Rusya’dan çıkacak bütün turistleri etkilediğini ve başta Avrupa olmak üzere ciddi müşteri kayıplarının yaşanacağını ancak an itibari ile Türkiye’nin biraz daha rahat bir konumda olduğunu vurgulayarak: “Şu anda yılbaşı arifesinde olmamıza rağmen satışlarda çok ciddi bir düşüş var. İptal yok ama rezervasyonlarda çok ciddi bir düşüş var. Bu tüm destinasyonları bağlıyor. Bu kur artışlarından ötürü Rusya içi turizm çok cazip hale gelebilir. Dolayısı ile iç turizmin büyümesi ve beklenenden daha fazla artış göstermesi durumunda dış turizmdeki bütün destinasyonlar başta Avrupa olmak üzere ülke olarak biz de dahil olmak üzere etkileyecektir. Rusya’daki kriz Rusya’dan çıkacak bütün turistleri etkiledi. En ciddi kayıpta Avrupa’da yaşanacaktır. Mısır ve Türkiye belki biraz daha rahat bir konumda şu an itibari ile. Vize kolaylığı, fiyatların düşük kalması Avrupa’ya göre. Dolayısı ile daha çekici bir destinasyon olarak görünmekte. Yalnız sıkıntının boyutları büyür ve bu iş biraz daha devam ederse geçen yıl 4,2 milyon gibi Rus turist ağırlayan ülkemiz çok daha az sayıya ulaşabilir. Yüzde olarak söylemek gerekirse %30,40 hatta %50 düşüşler yaşanabilir. Çünkü Sayın Putin’in açıklamasında söylediği gibi bu iş öyle 1-2 ayda bitmeyecek. Daha uzun sürecek bir kriz ortamına kendimizi hazırlamamız gerek” dedi.
Vash Tur Yöneticisi Aida İmamova da şu ana kadar herhangi bir iptalin olmadığını ancak ofislerine giren müşteri sayısının azaldığını ve sadece Türkiye değil bütün diğer ülkelere yönelik talebin azaldığını belirterek: “ Daha önce planlarını yapıp turu alanlardan iptal eden olmadı. Onlar gidip tatillerini yapacaklar. Ancak bizimle gerek ofisimize gelerek, gerekse de internet üzerinden gelen rezervasyonlarda ciddi düşüş oldu. Özellikle kurdaki yükseliş şuanda az da olsa gelen müşterilerimizin Türkiye başta olmak üzere, Mısır ve Tayland’ı sormalarından oraya yönelimin artacağını düşündürüyor” dedi.
 
“YILBAŞINI EVLERİNDE GEÇİRECEKLER AMA YAZIN TÜRKİYE’YE AKIN EDECEKLER”
 
Luxury Turkey Genel Müdürü Mustafa Gül ise Rusların tatili bir lüks olarak değil bir ihtiyaç olarak gördüklerini belirterek, Rus vatandaşların her hâlükârda tatillerini bir şekilde yapacaklarını söyledi. Türkiye’nin şu aşamada çok fazla krizden etkilenmeyecek gibi göründüğünü vurgulayan Gül, Rusya geneline turizm sektörünün an itibari ile bir önceki yıla kıyasla %50-60’lara varan bir düşüş olduğunu tespit ettiklerini ifade etti. Rusların bu yılbaşını daha çok evlerinde geçireceğini, bunun Türkiye pazarı için artıları da olduğunu belirten Gül, şunları kaydetti:
“Maalesef Ruble çok ciddi bir şekilde değer kaybetti. Bu değer kaybının neticesinde de Rus vatandaşları yılbaşı döneminde daha çok evlerinde kalmayı tercih ediyorlar haklı olarak. Yılbaşı paketlerinde ciddi destinasyonlar vardı. Tayland, Mısır, Dominik Cumhuriyeti gibi kış destinasyonları bundan çok ciddi şekilde etkilendi. Ama Türkiye pazarı daha çok Mart’tan sonra başlayacağı için tahmin ediyorum ülke o tarihe kadar tekrar istikrara kavuşacak ve bizi çok fazla etkileyeceğini düşünmüyorum. Belki kış turizmi için tercih edilen İstanbul ve yaz için yapılan erken rezervasyonlar etkilenir ama genel anlamda Türkiye şuanda çok sıkıntı yaşamaz. Ama buna rağmen tedbir alınması gerektiğini hissediyorum. Eğer bu rublenin değer kaybı sürer ise ilerde bizi de etkiler. Türkiye için krizin bu dönemde başlamış olması bizim için bir avantaj gibi gözüküyor. Çünkü biz Rusya için şu anda gidilecek bir destinasyon değiliz. Bu daha çok kış paketi sunan ülkeleri etkiledi. Ancak Mart ve Nisan aylarında bu şartlar devam ederse o zaman bizde etkileniriz onun için tedbir alınması gerekir. Ancak Mart ayına kadar piyasaların düzene girip kurun düşeceğini en azından bir raya oturacağını düşünüyorum. Bir defa tatilin Ruslar için lüks değil bir ihtiyaç olduğunu bilmek gerek. Bu nedenle bu ihtiyaçlarından vaz geçeceklerini düşünmüyorum. Bu konuda da Rusya’nın en büyük dostu ve strateji partneri olan Türkiye’yi de tercih edeceklerini görüyorum. Çünkü şu anda Rusya’ya ambargo uyguladığından dolayı Avrupa ürünlerine Rus vatandaşların bir şekilde tepkileri net bir şekilde ortaya çıkıyor. Çünkü tekstil sektöründe en önemli mağazalarda Avrupa ülkelerinin tişörtlerini bile almaktan uzak duruyorlar. Dolayısı ile Rusya’nın dostu Türkiye’nin tatil zamanında da tercih edileceğini düşünüyorum. Belki öz kaynakları ile olamayabilir ama banka kredileri ile bu tatillerini yapacaklardır. Dediğim gibi tatil burada lüks değil önemli bir ihtiyaç. Rusya şuanda zor bir süreçten geçiyor ve her iki ülke arasında uygulanmaya başlanan kendi yerel para birimleri ile ticaret yapma anlaşmasını uygulama zamanı. Eğer biz bunu daha yaygınlaştırıp sektörde dönen parayı ruble olarak gerçekleştirebilirsek o zaman inanılmaz bir rakama ulaşırız. Bu kriz sürecini de en az sıkıntı ile aşarız. ”
 
“TATİL SÜRESİNİ KISALTABİLİRLER AMA TATİLİ MUTLAKA YAPARLAR”
 
Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşaviri Alper Özkan da Rusya’da şu anda çok da normal olmayan ekonomik gelişmeler olduğunu ve insanların alım gücünde meydana gelen düşmelerin de turizmi doğrudan etkilediğini ancak endişe kapılacak bir durumun olmadığını söyledi.
 
Özkan, “Ruble, değer kaybetti. Tabi ekonomi ile turizmin ilişkisi çok doğrudan. Yani insanların alım gücündeki düşmelerin turizme olan talebi etkilemesi beklenen bir şey. Ekonomi kuramları çerçevesinde bu gayet doğal. Ancak Ruslar gerçekten de turizm konusunda özellikle de dinlenme ve tatil konusuna önem veren insanlar ve bundan vazgeçeceklerini düşünmüyorum. Şimdi bizim ülkemiz açısından değerlendirdiğimizde genel anlamda talepte bir daralma olabilir ama bizim bazı avantajlarımız olduğunu da söylemek istiyorum. Çünkü fiyat kalite anlamında biz pazarda en iyi ürünleri sunan ülke konumundayız. Bu nedenledir ki turizm talepleri açısından hala birinci sıradayız. Bu artarak da devam etmekte. Şuanda mevcut durumda bile baktığınızda en son istatistikler Ekim istatistikleri; son aylarda düşmeler olmakla birlikte, çünkü sezonun başında çok yüksek artışlar vardı. Bunlar giderek azaldı ve negatife kadar geldi. Ama ortalamaya baktığınızda bir önceki yıla göre %5,7’lik bir artış var ülkemize. Tabi bu son günlerde taleplerde yaşanan daralma istatistikler de yansıtıyor ama bu seneyi biz inşallah 4,5 milyon gibi bir rakamla tamamlayacağız” dedi.
 
“RUSLAR İÇİN TATİL YAPMAK ÖNEMLİ”
 
Önümüzdeki sene adına yorum yapmak için henüz erken olduğunu belirten Özkan şöyle devam etti:
“Piyasada hala bir olgunluk yok. Herkes bekliyor. Rublenin değeri sürekli düşüyor artıyor. Dolaysı ile önümüze bir bakmak lazım. Şunu da belirtmek isterim ki; ülke olarak biz hem verilen para ile sunduğumuz hizmet kalitesi hem de ürün yelpazesi açısından çok fazla alternatif suna biliyoruz pazarda. Bu da bizim bir avantajımız. Gerçekten Ruslar için tatil yapmak önemli ve bu anlamda alabilecekleri ürüne yöneleceklerini düşünüyorum. Tabi ki alım gücündeki daralma insanları etkileyecektir. Bu beki insanların geçirdiği gün sayısını azaltmaya ve ya beş yıldızlı yerine daha az kategoride bir konaklama tesisini tercih ederek bir şekilde tatilini yapacağına inanıyorum. Dolaysı ile bu dengenin oluşabileceğini düşünüyorum. Türkiye’de 80’lerde başlayan turizmi şuanda dünya altıncılığına taşıyan sektörümüzün çok deneyimli olduğunu söylemeliyim. Belki dünyada krizler konusunda tedbir alma ve özel uygulamalara geçme konusunda en deneyimli sektörden bir tanesi olduğu için bizim turizm sektörümüzün bu sıkıntılı durum için gerekli önlemleri alacağını ve iyi bir şekilde atlatacağını düşünüyorum."