Rusya,Lenin heykelinin yıkılmasını kınadı

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, Ukrayna’da yaşanan gelişmeleri ele aldığı oturumunda protesto eylemleri sırasında Lenin heykelinin yıkılmasını kınadı.

Rusya,Lenin heykelinin yıkılmasını kınadı
10 Aralık 2013 Salı 17:20 tarihinde eklendi.

Parlamentoda oy birliği ile kabul edilen tasarıda Ukrayna muhalefetini yasalara uymaya çağırdı ve Batılı ülkeleri de Ukrayna’nın içişlerine karışmamaları konusunda uyardı.

Tüm Ukrayna muhalefetini anayasal çerçevede kalmaya davet eden Duma, “Yasa dışı davranışlara son verilmeli ve ülkenin karşı karşıya kaldığı tüm sorunlar yasal çerçevede çözüme kavuşturulmalı. Yabancı devlet adamlarının açıklamaları ile Ukrayna’nın içişlerine karışmasına ve egemenlik haklarını ihlal etmesine izin verilmemeli. Bu durum uluslar arası hukukla da çelişiyor.” hatırlatmasında bulunuldu.

Parlamentoda konuşma yapan BDT ülkeleri ile entegrasyondan sorumlu komisyonun başkanı Leonid Slutskiy, kardeş Ukrayna’da yaşanan olaylara kayıtsız kalamayacaklarını, Batılı ülkelerin Kiev’e baskı uyguladığını belirtti. Lenin’in heykelinin yıkılmasını eleştiren Slutskiy, “Bu bir barbarlık…” dedi.

Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Pukov da, Ukrayna’nın muhalefetin yönlendirdiği noktaya gitmek istemediğini belirtti. Ukrayna’nın AB ile işbirliği anlaşması imzalamamasını değerlendiren Puşkov, “AB politikaları yalan ve efsane üzerine kurulu. Ukrayna’yı Rusya’dan koparmak istiyorlar…” ifadelerini kullandı.

Kiev’in özgürlük meydanından toplananların Ukrayna’yı temsil etmediğini savunan Puşkov, “Evet, orada bir çok insan var. Orada 100 bin kişi bile olsa, onlar Ukrayna’nın geleceğine karar veremez. Ülkenin geleceği sadece seçimle belirlenebilir. Meydanda aktif ve saldırgan bir azınlık var. Tüm Ukrayna, meydandakilerin istediği yönde gitmek istemiyor… Bizim görevimiz Ukrayna’yı mümkün olduğunca yanımıza çekmek…” değerlendirmesinde bulundu.

Başkent Kiev’de muhalif grupların gösterileri sürerken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç 17 Aralık’ta hükümetler arası toplantı için Moskova’ya gelecek. Görüşmede ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi, kredi sağlanması ve doğalgaz fiyatlarında indirim gibi konuların ele alınması bekleniyor. Ukrayna’nın Rusya’nın öncülüğündeki Gümrük Birliği’ni dahil olması ile ilgili konu ise sıcaklığını koruyor.


CİHAN