Rusya'nın moda duayeninden Türk tekstiline övgü

Rus modasının maestrosu Slava Zaitsev, Türk tekstilini çok beğendiğini, çok iyi kumaşlar ürettiklerini belirterek Türkiye ile ilişkilerin değişmesi için ise korkunç ifadesini kullandı.

Rusyanın moda duayeninden Türk tekstiline övgü
23 Mayıs 2016 Pazartesi 10:23 tarihinde eklendi.
Türk asıllı İspanyol işadamı Ceremi Ruso'nun Rusya'da zincir mağaza açma projesinin ilk halkası olan showroom'un açılışına katılan dünyaca ünlü Rus tasarımcı Slava Zaitsev, Türk iş adamının koleksiyonlarını tek tek inceleyerek çok beğendiğini söyledi. Hemen hemen bütün ürünleri tek tek inceleyerek bilgi alan 78 yaşındaki moda duayeni Türk tekstilini ve kumaşlarını çok beğendiğini dile getirdi.
 
Zaitsev, Türkiye'ye birçok kez gittiğini, mükemmel bir ülke olduğunu belirtti. 
 
Rus modacı son dönemlerde yaşanan Türkiye-Rusya gerginliği ile ilgili ise şöyle konuştu Evet Türkiye'de bulundum. Mükemmel bir ülke. Cumhurbaşkanınız ile ilişkilerin değişmesi tabii ki korkunç. İnsanlar çok iyi. Bence Cumhurbaşkanınız hata yaptı. İlişkilerin devamı Cumhurbaşkanının özür dilemesine bağlı. Bunun ardından her şey iyi olacak.
 
TASARIMLARIMDA TÜRK KUMAŞLARI KULLANDIM 
 
Türk işadamının koleksiyonu için ise erkekler için baştan ayağa her şeyin düşünüldüğünü belirterek, Kostümler, paltolar, ceketler. Her şey çok güzel. Türk tekstilinin çok iyi olduğunu düşünüyorum. Çok iyi kumaşlar üretiliyor. Erkekler için çeşitler baştan sona kadar düşünülmüş. Kostümler, paltolar, ceketler. Her şey çok güzel. Türk kumaşları çok kaliteli ben de tasarımlarımda kullandım, muhteşem kumaşlardı dedi. 
 
HEDEFİM RUSYA'DA ZİNCİR MAĞAZA OLUŞTURMAK
 
Kendi ismi Cermi Ruso başta Avrupa olmak üzere birçok ülkede markalaştıklarını belirten Türk işadamı, Rusya'ya böyle bir dönemde gelmelerinin ortaya çıkan fırsatı değerlendirmek ve ürünlerine Rusya'dan olan ilgiye kayıtsız kalmamak adına gerçekleştirdiklerini belirterek hedeflerinde bir kısmı kendilerinin bir kısmı da frenchising olacak bir zincir oluşturmak olduğunu söyledi.
 
Ruso, Yaşanan ekonomik krizin geçen yıl bizim sektörümüzde palto, takım elbise gibi değeri 300-400 dolar civarında olan ürünlerin satılmadığını gördük. Ancak kazak, gömlek, pantolon gibi ürünlerin ise satışında bir değişme olmadığını gözlemledik. Rus alıcı dünyaya açılıp bir standart yakaladı ve o standartı da koruyarak alışverişini yapıyor. Avrupa'dan özellikle öğrendikleri bu standartı artık oradan temin edemiyorlar, zira Avrupa para biriminin ruble karşısında değerlenmesi ve oradaki masrafların euro olması fiyatları yukarda tuttu. Burada Türk üreticisine bir fırsat doğdu; biz ülke olarak tekstilde bir kalite yakaladık ve her türlü üretimi yapabilecek güce ulaştık. Hem de maliyetleri düşürerek yapıyoruz. Bu da bizi diğer rekabet ettiğimiz ülkelere göre öne getiriyor. Üstelik bizler kaliteyi piyasa şartlarına göre kolay adapte ederek seçenekte sunuyoruz.
 
TEKSTİLDE SON 5 YILDIR KRİZ VAR
 
Tekstildeki krizi uçak olayına bağlamak da bence yanlış, çünkü tekstilde son 5 yıldır bir kriz söz konusu. Demin de dediğim gibi Rus alıcı bir standartını oluşturdu ve artık dışarı gidip ürünü değişik değişik ülkelerde aramak istemiyor. Kendi ülkesinde görüp beğenip mağazasında satmak istiyor. Avrupalılar bu sisteme pek ayak uyduramadılar ancak biz Türk üreticiler bunu çok iyi formüle ettik. Bizim ürünlerimize talep çoktu, bizde bu talebin şekil değiştirdiğini görünce buraya adım atma kararı verdik. Bu showroom ilk adımımız ve yapılanmaya 1,5 ay kadar önce başladık. Ona rağmen biz daha burayı açacağımızı duyan birçok müşterimizden sipariş aldık.
 
RUSYA ÇOK ÖNEMLİ BİR PAZAR 
 
Cermi Ruso markasının Rusya'daki ayağını yürütecek olan Atakan Şenyer ise 1992 yılından bu yana bulunduğu Rusya'da ticaretin nasıl şekillendiğinin tanığı olduğunu ve bu kurallara uymayan birçok üreticinin pazarda kaybolup gittiğine şahit olduğunu belirterek, “Birkaç farklı sektörde iş faaliyetinde bulunmama rağmen asıl tekstil ile uğraştım. Düşünün 1992'den günümüze 24 yıldır Rusya pazarındayım. Buranın kendi koşulları var ve adapte olamaz, ayak uyduramazsanız kaybolup gidersiniz ben böyle yüzlerce marka sayabilirim. Cermi Bey ile de yıllarca tanışırız. Kendisi de Rusya pazarının ilk açıldığı yıllarda buraya önem vermiş ama sonrasında bir şekilde koparak Avrupa ağırlıklı çalışmış. Rusya'dan markasına ilgi ise hiç azalmamış. Ancak ürünler hep başkalarının üzerinden gelmiş. Kendisi ile konuşup bu ilgiyi canlandırmak istedik ve bu yaşanan ekonomik krizin doğurduğu fırsatı değerlendirerek bu adımı attık. Showroom'umuzu yapmaya başladığımızı andan itibaren sipariş almamız ise bizim ne kadar doğru bir adım attığımızın göstergesi oldu. Rusya pazarında zaman zaman böyle değişik krizler olmuyor değil, ama bu krizler beraberinde fırsatlarda çıkarıyor, bu pazara inanıp kalanlar kazanıyor, erken pes edip gidenler ise sonrasında bir daha giremiyor."