''Rusya’nın Ukrayna sınırını geçme niyeti yok''

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna sınırını geçme gibi bir planları olmadığını, bunun Moskova’nın yararına olmadığını söyledi.

Rusyanın Ukrayna sınırını geçme niyeti yok
29 Mart 2014 Cumartesi 16:06 tarihinde eklendi, 1.204 kez okundu.

Rus televizyonu Rossiya-1’e özel açıklamalarda bulunan Lavrov, Ukrayna-Rusya sınırında yükselen tansiyonla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Ukrayna sınırını geçme niyetimiz yok. Bu Rusya’nın yararına değil. Batılıların Ukrayna’da yaşanan zorbalıkları hasır altı etmelerine son vermelerini istiyoruz… Batılı ülkeleri sorumlu davranmaya davet ediyoruz.” dedi.

Batılı ülkelerin Moskova’nın Kırım’ın Rusya Federasyonu’na bağlanması ile ilgili durumunu değiştirmesi yönündeki taleplerin diplomatik açıdan ümitsiz bir durum olduğunu kaydeden Lavrov, “Bizim bu olayla ilgili yolumuzla aynı fikirde olmayabilirsiniz. Rusya Federasyonu’nun Kırım halkının talepleri doğrultusundaki kararını da kabul etmeyebilirsiniz. Biz bu pozisyonu anlıyoruz…” ifadelerini kullandı.

Lavrov, Kırım’la ilgili Rusya’nın kararı kabul etmesinin ardından Rusya’nın bu kararından vazgeçmesini istemenin “diplomatik yetersizlik” olarak tanımlanabileceğini vurguladı.

UKRAYNA FEDERASYON OLSUN

Rus Bakan, Batılı meslektaşların Anayasa değişikliği ile Ukrayna’nın federal bir yapıya kavuşturulması yönündeki tekliflerini reddetmediklerini ifade etti. “Federasyon” kelimesinin görüşmelerde tabu olmaktan çıktığına değinen Lavrov, Moskova’nın güney ve doğu Ukrayna bölgelerinin de talepleri çerçevesinde bu yöndeki girişimi desteklediğini kaydetti.

Rus bakan yeni anayasada Ukrayna’nın “bağlantısız bir statü” ile tanımlanmasının da gerekli olduğuna inandıklarını belirtti. Lavrov, ABD Başkanı Barack Obama’nın Brüksel’de yaptığı konuşmada NATO’nun Ukrayna’yı üyeliğe alma konusunda isteksiz olduğunu söylediğini hatırlattı.

Obama yaptığı konuşmada, “Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya üyelik yolunda olduklarını düşünmüyorum… NATO’ya üyeler almak için de hazırlık yapmıyoruz…” ifadelerini kullanmıştı. Obama’ya göre Rusya ile karmaşık ilişkisi nedeni ile Ukrayna geçmişte de NATO üyeliği için başvuruda bulunamadı. 


CİHAN