Rusya’nın yarışma krizi

Geçtiğimiz Mart ayında başlayan Rusya’nın 10 harikasının seçildiği yarışmanın ikinci etabı tamamlandı.

Rusyanın yarışma krizi
31 Ağustos 2013 Cumartesi 18:29 tarihinde eklendi.

“Çeçenistan'ın Kalbi” olarak bilinen Grozni camisinin son ana kadar önde götürdüğü yarışmayı, Kolomna Kremlin kazandı. Rus cep telefonu şirketlerini suçlayan bazı vatandaşlar Çeçenistan’da Megafon ve Beeline şubelerine yumurta fırlattı.

Rusya devlet televizyonu ve resmi yayın organlarının desteklediği yarışmada internet üzerinden ve SMS oylarıyla birinci belirlenmeye çalışıldı. Grozni Merkez Camisi, yarışma sonucunda 38 milyon 200 bin oy toplarken, Kolomna Kremlin’i 38 milyon 600 bin oy aldı.

Yarışmanın son günlerinde Çeçenistan ve Moskova’da oy için adeta olağan üstü hal ilan edildi. Çeçenistan Cumhurbaşkanı sosyal medyada cami için oy verilmesi çağrısı yaparken, Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyev ise, son gece çıktığı canlı yayında Kolomna Kremlin’e oy verilmesi için Rus halkından talepte bulundu.

KADİROV, GROZNİ CAMİİNİN YARIŞMADAN ÇEKİLDİĞİNİ AÇIKLADI

Sonuçların açıklanmasının ardından Ramazan Kadirov, Grozni Camiinin ikinci sıraya düşmesiyle ilgili olarak Rus cep telefonu operatörlerini suçladı. Kendine ait instagram hesabından açıklamalarda bulunan Kadirov, son gece gönderilen oyların operatörler tarafından yarışmaya işlenmediğini iddia etti.

Gönderilen oyların parasının operatörler tarafından tahsil edildiğini ancak, oyların işlenmesinde hata çıktığı cevabı verildiğini savunan Kadirov, sosyal medya hesabında; “Yüz binlerce Çeçen vatandaşı Camilerde ve meydanlarda “Çeçenistan’ın Kalbi” için oy verdi. Ancak bu oylar saat 19.00’dan itibaren işlenmedi. Bu operatörlerin temsilcileri bize; gönderilen oyların işleneceği ve problemin serverlere aşırı yüklenilmesinden kaynaklandığı cevabını veriyor.” dedi.

Çeçen lider ayrıca, Rusya Halk Duma’sındaki Çeçen milletvekillerinin konuya ilgili olarak İzleme komitesine başvuracaklarını ifade etti.

Yarışmada, Legenda Heykel parkı 1 milyon 765 bin oyla 3., Tyatya Volkanı 1 milyon 675 bin oyla 4. oldu.

Rusya 10 adlı yarışma, halkın Rusya'daki bölgeleri daha iyi tanınması ve turizmin geliştirilmesi için gerçekleştiriliyor. Yarışmanın finali için oy verme işlemi 1 Eylül tarihinde başlayacak.


CİHAN