Rusya'ya çok sert ayar!

Başkan Barack Obama, ABD’ye ait gizli bilgileri ifşa eden eski CIA ve NSA çalışanı Edward Snowden’a Rusya tarafından sığınma verilmesi dolayısıyla hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Rusyaya çok sert ayar!
07 Ağustos 2013 Çarşamba 11:00 tarihinde eklendi.

Buna rağmen St. Peterburg’daki G-20 zirvesine katılacağını ifade eden Obama, iki ülkenin birlikte çalışması gerektiğini dile getirdi.

Obama NBC televizyonunda yayınlanan 'The Tonight Show' adlı programda Jay Leno’nun konuğu oldu. ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’ne ait internet ve telefon izleme programları hakkında konuşan Obama, ABD’nin casusluk programı değil, terörist saldırılar ile bağlantısı olabilecek telefon numaralarını ve e-mail adreslerini takip eden bir mekanizmaya sahip olduğunu söyledi.

Hükümete ait ulusal güvenlik bilgilerini sızdıran Edward Snowden hakkında da konuşan Obama, Snowden’ın tam olarak ne yaptığını ve ne söylediğini bilmediklerini belirtti. Uygulamalardan rahatsız olmanın kanunları delmeyi gerektirmediğini dile getiren Obama, sızdırmaların terörist gruplara ait bilgilere ulaşmayı etkileyeceğini söyledi.

Rusya ile yaşanan Snowden’a sığınma hakkı vermesi konusunda ise hayal kırıklığına uğradığını ifade eden Obama, "Onlarla suçluların iade edilmesi konusunda özel bir anlaşmaya sahip olmamamıza rağmen geleneksel olarak eğer kanunlara aykırı hareket eden kişiler veya kanunlara aykırı hareket ettiği iddia edilen kişiler varsa buna saygı göstermeye çalışıyoruz. Bunu değerlendiriyoruz ve onlarla birlikte hareket etmeye çalışıyoruz. Onlar bunu bizimle yapmadı." şeklinde konuştu.

Son zamanlarda yaşanan gelişmeleri soğuk savaş dönemine benzeten Obama, "Onlara ve Putin’e ısrarla o dönemin geride kaldığını söylemeye devam ediyorum. Gelecek hakkında düşünmeliyiz.” dedi.

Yaşanan son gelişmelerin iki ülke ilişkilerinde ‘büyük kırılmalara’ yol açmadığını da vurgulayan Obama, Rusya'nın halen terörle mücade ve Afganistan konusunda kendilerine yardım ettiğini söyledi.

St. Peterburg’daki G-20 zirvesine katılacağını söyleyen Obama, küresel ekonomik güçler arasında gerçekleşecek görüşmelerde temsil edilmenin ABD için önemli olduğunu ifade etti. Obama, Putin ile bire bir görüşme yapıp yapmayacağı konusunda ise bir bilgi vermedi.


CİHAN