Saadet Partili üye son anda fikir değiştirdi

ADANA'DA miting meydanının 29 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı'na mı, daha önce başvuru yapmış olan Doğu Perinçek mitingi için Vatan Partisi'ne mi tahsis edilmesi anlaşmazlığında, YSK'nın dün verdiği karar, yeniden tartışma

Saadet Partili üye son anda fikir değiştirdi
27 Mayıs 2015 Çarşamba 14:53 tarihinde eklendi.
ADANA'DA miting meydanının 29 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı'na mı, daha önce başvuru yapmış olan Doğu Perinçek mitingi için Vatan Partisi'ne mi tahsis edilmesi anlaşmazlığında, YSK'nın dün verdiği karar, yeniden tartışma ve itiraz konusu oldu. YSK'nın, farklı saatlerde ikisine de tahsis edilmesi kararındaki istemi İlçe Seçim Kurulu bu kez 'güvenlik gerekçesi ile' yerine getirmeyerek alanın sadece Cumhurbaşkanı'na tahsis etti. İlçe Seçim Kurulu'ndaki son kararın, Saadet Partili üyenin imza aşamasında fikir değiştirmesi ile ve 1 oy farkla alındığı anlaşıldı. Alanın o gün sadece Cumhurbaşkanı'na tahsisi üzerine, Vatan Partisi 'O da yapsın, biz de yapalım' diyerek İl Seçim Kurulu'na itirazda bulundu.
 
Adana Valiliği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halkla buluşma etkinliği nedeniyle 29 Mayıs'ta Vatan Partisi'nin miting yapacağını önceden duyurduğu Uğur Mumcu Meydanı'nın tahsisini istedi. Ancak bunun Seyhan 1'inci İlçe Seçim Kurulu'nca reddi üzerine, Valiliğin başvurusu üzerine İl Seçim Kurulu, İlçe Seçim Kurulu'nun kararı bozulmuştu. Vatan Partisi bu kez YSK'ya başvurdu. 
 
YSK: İKİSİ DE YAPILSIN
 
Başvuruyu dün görüşen YSK, alanda hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, hem de Vatan Partisi'nin 2 saat arayla miting yapabileceğine karar verdi. YSK'nın bu kararı üzerine alan tahsisini yeniden görüşmek üzere toplanan İlçe Seçim Kurulu'nda 4 üye hem Cumhurbaşkanı'na, hem de Vatan Partisi'ne 2 saat arayla tahsisine karar verdi. 2 memur ve Ak Partili üye ise muhalefet şerhi koydu. 
 
Bu oturumun karar metni imzalanırken kurulun Saadet Partili (SP) üyesi Mehmet Nur Gün genel merkezinden cep telefonu mesajı aldığını, fikir değiştirdiğini belirtti. Yeniden yapılan oylamada ise meydanın, aradaki zaman darlığı nedeniyle sadece Cumhurbaşkanı'na tahsisi benimsendi. Böylece, Seyhan 1'inci İlçe Seçim Kurulu 18 Mayıs 2015'deki kararının tam tersi bir karar almış oldu. 
 
Bu karara ise Başkan Hakim Mihriban Dalardıç Denizgöçer ile CHP ve MHP'li üye muhalefet şerhi koydu. Yeni karar ilgili taraflara bugün tebliğ edildi.
 
VATAN PARTİSİ YİNE İTİRAZ ETTİ
 
Vatan Partisi Adana İl Başkanı Nevzat Batmaz, Seyhan 1'inci İlçe Seçim Kurulu'nun aldığı son kararla ilgili İl Seçim Kurulu'na itiraz ettiklerini açıkladı. Batmaz, 29 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından miting yapabileceklerini belirterek şunları söyledi:
 
"Cumhurbaşkanı söylendiği gibi saat 17.00'de mitingine başlasın ve saat 18.30'da bitirsin. Biz de o saatten sonra mitingimizi yapalım istiyoruz. Aynı düzende onlar da miting yapsın diyebilir. Biz bunu bekleriz. Biz meydana gideceğiz hakkımızı söke söke alacağız. Neye mal olursa olsun Uğur Mumcu Meydanı'nda olacağız. Biz yasal hakkımızı koruyamazsak kim koruyacak?"
 
MUHALEFET ŞEHRİ
 
Seyhan 1'inci İlçe Seçim Kurulu Hakimi Mihriban Dalardıç Denizgöçer ile CHP ve MHP'li üyeler muhalefet şehrinde şu gerekçeye yer verdi:
 
"Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'nın yazısında 'Seyhan 1. İlçe Seçim Kurulu'nca, 29 Mayıs günü İstasyon Meydanı'nın (Uğur Mumcu Meydanı) öncelikle Cumhurbaşkanının konuşma programına göre makul bir süre ile tahsis edilmesinden sonra o gün için kalan zamanın anılan meydanda miting yapmak için müracaat eden siyasi partilere YSK'nın 23.02.2015 tarih ve 2015/236 sayılı kararında belirlenen ilkeler çerçevesinde tahsis edilmesi gerektiğine karar verildiği bildirilmiştir. YSK'nın 23.02.2015 tarih ve 2015/236 sayılı 25. dönem milletvekilliği genel seçiminde propaganda döneminin başlangıç tarihinden bitimine kadar uyulması gereken usul ve esaslara ilişkin kararı uyarınca Vatan Partisi'nin miting talebini tamamen reddetme yetkisi İlçe Seçim Kurulu'nda bulunmadığından ve siyasi partiye de miting yapmak için süre verilmesi gerektiği halde çoğunluk tarafından süre verilmemiş olması nedeniyle; 29 Mayıs günü İstasyon Meydanı'nın 18.30 ile 20.30 saatleri arasında Vatan Partisi'ne tahsisine; 29 Mayıs günü Vatan Partisi'ne tahsis edilen saatlerden önceki zaman diliminde; YSK'nın 236 sayılı kararının A-b/4 fıkrası hükümleri göz önünde bulundurularak İstasyon Meydanı'nın Cumhurbaşkanının Halkla Buluşması Programı için Valilik adına tahsisine karar verilmesi görüşünde olduğumuz için çoğunluk görüşüne katılmıyoruz."

DHA