Sabahat Akkiraz Suriyelileri ziyaret etti

CHP Milletvekili Sabahat Akkiraz, Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve İstanbul Sultangazi'deki Pir Sultan Abdal Cemevi Kültür Merkezi'nde barınan Suriyelileri ziyaret etti.

Sabahat Akkiraz Suriyelileri ziyaret etti
05 Eylül 2013 Perşembe 20:00 tarihinde eklendi.
Sabahat Akkiraz, akşam saatlerinde geldiği Pir Sultan Abdal Cemevi Kültür Merkezi'nde Suriyeli sığınmacıları ziyaret edip, sorunlarını dinledi. Ziyaret sonrası açıklama yapan Akkiraz, 'Savaştan kaçan Suriyeliler. Ölümden korkuyorlar.

Çocuklar var kadınlar var. Bir tür insani duygu bu. Hükümet olarak da bir ayrım gözetmeden hepsini kamplarından istihdam etmeliler. Çocuklar çok mağdur durumdaydı. Dikkat çekmek için değil, ben bir insan olarak insan duyarlılığı içindeyim.

Yüzlerce yıldır ülkemize sığınan hangi dilden, hangi ırktan, hangi inançtan olursa olsun onlara kucak açtığımızı söyleyen biziz. Şimdi bize sığınan bu insanlara da ne gerekiyorsa yapmalıyız diye düşünüyorum. Bizden, Türkiye'den yardım elini uzatmasını, mezhep ayrımı yapılmadan insan olarak değer görmek istiyorlar dedi.

EN TEMEL İNSANİ TALEPLERİNİ KARŞILAMAYA ÇALIŞIYORUZ
 
Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Vedat Kara, oluşturdukları İstanbul Alevi Koordinasyonu sayesinde Suriyeli sığınmacılara yardım ettiklerini belirterek, Biz şu an bu insanların hayatlarını sürdürebilmeleri için en temel insani ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Şu an onların en çok güvenlik talepleri ile karşılaşıyoruz.

Parklarda yaşıyorlar, devlet bunları görmezden geliyor. Sadece İstanbul'da 3 bine yakın Suriyeli Türkmen Abdal Alevileri var. Bunlar İstanbul'un bir çok parkında dağınık şekilde yaşıyorlar. Biz buraya getirdiklerimizin ihtiyaçlarını, temel sorunlarını çözmeye çalışıyoruz dedi.
 
DOĞRU KAVRAYAMAZSAK BU SORUN TÜRKİYE İÇİN ÇOK BÜYÜR
 
Cemevleri ve çeşitli evlere yerleştirdikleri Suriyeli sayısının 250'yi bulduğunu söyleyen Kara, 'Bu insanların insani sorunları dışında hukuki sorunları ile ilgili de bir komisyon oluşturmaya çalışıyoruz. Çünkü devlet bunlar görmüyor, görmezden geliyor. Çünkü gördüğü zaman Birleşmiş Milletler (BM) hukukuna göre bunlara bir kimlik vermesi lazım.

Buraya gelen insanların yaşama biçimleriyle ve inançlarıyla ilgili şu ana kadar Türkiye toplumunun doğru bilgilendiğini sanmıyorum. Onları kavrayamadıkları için de devlet de valilik de yadım etmeye çalışırken doğru yardım edemiyor. Dün akşam çevik kuvveti getirip sığınmacıları bilmedikleri bir yere götürmeye çalıştılar.

Ben valiliğin bu meseleyi doğru kavramadığını düşünüyorum. Bu sorun sadece parklardaki 3 bin kişiyle sınırlı değil. Olası bir müdahalede, Suriye çok kimlikli bir yer ve Anadolu'da bunun yansımalarını doğru kavramazsak bu sorun Türkiye toplumu açısından inanılmaz bir biçimde büyür hale gelecek. Onun için de şimdiden doğru bir çözüm bulmaları gerekiyor diye konuştu.
 
Öte yandan cemevinde kalan Suriyeliler güvenlik kaygısı nedeniyle basın mensuplarına görüntü vermek istemedi.

DHA