Sabri Ülker, vefat etti

Bisküvi ve çikolata denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Ülker markasının kurucularından biri olan Sabri Ülker, vefat etti.

Sabri Ülker, vefat etti
12 Haziran 2012 Salı 16:04 tarihinde eklendi, 1.338 kez okundu.

 

Cumhuriyetin ilk kuşak sanayicilerinden, Türkiye'nin öncü girişimcilerinden Sabri Ülker, 1920 yılında Kırım'da doğdu.

Ailesi 1929 yılında Türkiye'ye göç ederek İstanbul'a yerleşti. Kadırga İlkokulu'ndan sonra İstanbul Erkek Lisesi'ne kaydolan Sabri Ülker, orta ikinci sınıfta iken parasız yatılı sınavını kazanarak Bilecik Lisesi'ne gitti. Ortaokulu Bilecik'te, liseyi Kütahya'da okudu. Yüksek öğrenim için Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Mekteb-i Âli'sine kaydolduğunda 2. Dünya Savaşı da başladı. Sabri Ülker, yüksek öğrenimini bitirdiğinde savaş sona erdi. 
     
Sabri Ülker, bisküvinin tadını unutan çocuklar için bisküvi üretmeye karar vererek, 1944 yılında Eminönü'ndeki Nohutçu Han'da küçük bisküvi atölyesini satın aldı. Ağabeyi Asım Ülker ve üç çalışanla birlikte 100 metrekarelik bu atölyede üretime başladı. Bu atölyedeki başarısının ardından 1948 yılında eski Sağmalcılar Köyü'ndeki Takkeci Camisi'nin yanında, bisküvi üretimi için bir fabrika kurarak bisküvi kapasitesini üç katına çıkarttı. Ürünlerin nakliye farkı alınmadan, fabrika fiyatına esnafa ulaştırılmasını sağladı. 
     
Daha sonra bu bisküvi fabrikası Davutpaşa'daki yerine taşındı. 1970'te halka açık bir şirket olan Anadolu Gıda'yı Ankara'da kurdu. 1974'te Ülker'de ilk bisküvi ihracatını başlattı. 1979'da İstanbul'da kurulan ikinci fabrikayı çikolata üretimine tahsis etti. Aynı yıl, uluslararası firmalarla rekabet edebilmek için büyük bir öngörüyle Ülker'de Araştırma ve Geliştirme departmanını kurdurdu. 1980'lerden itibaren Ülker'in üretim çeşitliliğinin zenginleşmesini sağladı. Aynı senelerde Ülker'in dünyaya entegre olmasına ön ayak oldu. 1992'de bitkisel-endüstriyel yağ ve margarin sektörüne girme kararı aldı. 1996'da da süt endüstrisine girildi. 2000 yılında Ülker'in onursal başkanlığını üstlenen Sabri Ülker yönetimi Murat Ülker'e devretti. 
     
Sabri Ülker, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmanın yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri için çalışmalarda da bulundu. 
     
Türkiye'nin eğitim altyapısını güçlendirmek için pek çok çalışmaya ön ayak olan Sabri Ülker, Milli Eğitim Bakanlığı ile kurduğu işbirliğiyle ilköğretim okulu, endüstri meslek lisesi, yurt yaptırmanın yanı sıra, kütüphane ve bilgisayar laboratuvarları kurarak, ihtiyacı olan öğrencilere burs desteği sağladı. Sabri Ülker, TEMA Vakfı'nın kurucuları arasında da yer aldı.