Saddam'ın oğlu film oldu

Saddam Hüseyin'in büyük oğlu Uday'ın yıllarca dublörü olarak görev yapan ve ABD'de 29 Temmuz'da gösterime giren "Şeytan'ın Dublörü" filminin hikayesi tartışma yarattı

Saddamın oğlu film oldu
05 Ağustos 2011 Cuma 11:58 tarihinde eklendi, 19.171 kez okundu.

 

Irak'ta 2003 yılında başlayan işgalin ardından devrilen Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in büyük oğlu Uday'ın uzun yıllar "dublörü" olarak görev yapan Latif Yahya'nın hayat hikâyesini konu alan "Şeytan'ın Dublörü" (The Devil's Double) filmi, İngiltere'de gösterime girmeden önce hikâyesinin gerçek olup olmadığı tartışmalarıyla gündeme geldi.
 
1991 yılında Irak'tan kaçarak Avrupa'ya giden Yahya'nın hikâyesi, o dönemde Batı basınında geniş yer bulmuştu. 2003 yılının Temmuz'unda kardeşi Kusay ile birlikte Amerikan askerlerince öldürülünceye kadar, Irak halkına yaşattığı terörle anılan Uday'ın, suikast girişimlerinden korunmak için tuttuğu Yahya, oğul Hüseyin'e tıpatıp benzemek için bir dizi estetik operasyon geçirdiğini öne sürüyordu.
 
UDAY'IN YAKIN ÇEVRESİ YALANLIYOR
Uday'ın bir kız arkadaşı ile yaşadığı yakınlaşma nedeniyle hayatının tehlikeye girdiğini öne sürerek Irak'tan kaçan Yahya, 1987-1991 yılları arasında dublörlük rolünü üstlenirken 12 suikast girişimi atlattığını iddia ediyordu. ABD'de gösterime giren filmle birlikte yeniden gündeme gelen Yahya'nın hikâyesine, Uday'ın yakın çevresinden yalanlamalar gelmeye başladı. Irak'tan 1998 yılında kaçan, Uday'ın yakın adamlarından  adamlarından Haytham Ajmaya, Yahya'nın hikâyesinin tamamen uydurma olduğunu öne sürdü. Saddam Ailesi'nin estetik doktoru da, Yahya'yı hayatı boyunca görmediğini ve kendisine hiçbir operasyon yapmadığını açıkladı. İngiliz basını, filmin Yeni Zelandalı yönetmeni Lee Tamahori'nin, hikâyenin gerçekliğini araştırmadan projeye girmesi nedeniyle şimdiden eleştiri oklarına hedef olduğu yorumunu yaptı.
 
İNGİLTERE'DE 10 AĞUSTOSTA GÖSTERİME GİRECEK
Latif Yahya'nın romanından Michael Thomas tarafından uyarlanan ve Yeni Zelandalı Lee Tamahori'nin yönettiği Belçika yapımı İngilizce film, ABD'de 29 Temmuz'da gösterime girdi. Eleştirmenlerin genel olarak 5 üzerinden 2 ya da 3 yıldız verdiği filmde başrolleri İngiliz aktör Dominic Cooper ve Fransız aktris Ludivine Sagnier oynadı. Film İngiltere'de 10 Ağustos'ta gösterime girecek.

Habertürk