Sadece 50 militanı kaldı

ETA örgütünün geçen yıl ilan ettiği ateşkes sonrasında tüm ekonomik kaynakları kesildi

Sadece 50 militanı kaldı
06 Eylül 2011 Salı 10:33 tarihinde eklendi.

 

Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA örgütünün geçen yıl ilan ettiği ateşkes sonrasında tüm ekonomik kaynakları kesildi. Tarihinin en büyük küçülmesini yaşayan örgütün üye sayısı 50’ye indi
 
İspanya’da Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA örgütünün bitme noktasına geldiği öne sürüldü. El Pais gazetesinin haberine göre geçen yıl ateşkes ilan eden örgütün son üç yıl içinde 336 üyesi tutuklandı. Bu tutuklamaların 46’sı ise son 1 yılda gerçekleşti. AB terör örgütleri listesinde yer alan ETA geçen ocak ayında ilan ettiği ateşkesi kalıcı, genel ve uluslararası alanda doğruluğu teyit edilebilir bir düzeye çıkasa da halen silah bırakma kararı almadı. Ancak kalıcı ateşkes sonrasında Bask ve Navarra bölgesinde “devrim vergisi” adı altında topladığı haraç da son buldu. Bölgenin önde gelen işadamları örgüte haraç vermeyi kesince, ekonomik krize giren örgütün tarihinin olarak en kötü dönemini yaşadığı ve aktif durumda sadece 50 militanının kaldığı belirtildi.
 
Eylemler yüzde 91 azaldı
 
Terörle mücadele birimlerine dayandırılan habere göre 90’lı yıllarda 28 milyon euro gelire sahip olan ETA 2010 yılında sadece 3.1 euro para toplayabildi. Bu paralar da örgüte sempati duyan gönüllü bağışçılardan geldi. ETA militanları ellerindeki parayla sadece barınma ve günlük harcamalarını yapabiliyor. Çok az kişi oldukları için de bir terör saldırısı düzenleyemiyorlar. Örgütün geçen yıla oranla terör saldırılarında yüzde 91 azalma gerçekleşti. Üst düzey bir polis görevlisi, “ETA artık İspanya sokaklarında isyan çıkartarak polis tarafından aranan gençleri bile yanlarına kabul etmek istemiyor” diye konuştu.
 
ETA’yı bitiren adam olarak gösterilen, eski İçişleri Bakanı ve gelecek 20 Kasım’da yapılacak erken genel seçimlerde Sosyalist İşçi Partisi adına başbakan adayı olan Alfredo Perez Rubalcaba, geçen haftalarda yaptığı bir açıklamada, “1977’den bu yana ilk kez ETA gölgesi altında olmayan bir seçim yapılacak” demişti.
 
Fransa bitirdi
 
Franco diktatörlüğüne karşı 1959 yılında kurulan Marksist-Leninist ETA örgütü, taktiksel olarak Fransız toprakları içinde kalan Bask bölgesi için bir bağımsızlık söyleminde bulunmayınca Fransız hükümeti tarafından görmezden gelindi. Bu sayede örgütün tüm liderleri Paris’teki karargahlarında yıllarca güvende yaşadı. Ancak İspanya’nın AB’ye tam üye olmasının ardından Fransa, tutum değiştirerek elindeki ETA liderlerini bir bir tutuklayarak İspanya’ya iade etmeye başlayınca örgütün sonu geldi. ETA’nın ateşkes ilan etmesinin birinci yılında İspanya ve Fransa İçişleri Bakanları Paris’te bir araya gelerek ETA’ya karşı işbirliğinde neler yapılabileceğini ele aldılar. Tamamen bağımsız bir Bask devleti isteyen ETA 2008 yılında bu amacından vazgeçerek İskoçya veya Kosova gibi bir yönetim istediğini ilan etmişti.