Şafak Pavey Salihli'de konuştu

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, "Önceki yıllarda her türlü sıkıntımızın çözümünü yasalarda arayarak fena halde yanıldığımızı düşünüyorum. Bağnaz erkek kontrolünün canlı tuttuğu gelenek, yasalara karşı güçlü bir meydan okumayla direniyor" dedi.

Şafak Pavey Salihlide konuştu
25 Kasım 2013 Pazartesi 18:09 tarihinde eklendi, 1.082 kez okundu.
Şafak Pavey, Manisa'nın Salihli İlçesi'nde partisince düzenlenen "Cumhuriyet, Kadın ve Demokrasi" konulu panele katıldı.

Salihli Belediyesi Zafer Keskiner Tiyatro Salonu'ndaki paneli CHP Manisa milletvekilleri Özgür Özel, Sakine Öz, Salihli Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Uğur Okay ve partililer izledi. Üniversitelerdeki karma yurtların Ak Parti Hükümeti'nin en ciddi sorunu olduğunu belirten Pavey şunları söyledi:
 
KIRMIZILI KADIN MODERN HAYATIN SİMGESİ OLDU
 
"Sinsi bir propagandayla karma yurtlarda kız ve erkek öğrencilerin aynı yatağı paylaştıkları algısı yayıldı. Halbuki bilindiği gibi binalar ayrıdır. Geçtiğimiz yıl İstanbul Kadırga ve Edirnekapı karma yurtlarının ayrılmasıyla ilgili bir sonu önergesi vermiştim.

O günden beri uğradığım hakaret ve ahlaksızlıkların hacmini burada anlatmam mümkün değil. İçinde bulunduğumuz açmazdan çıkamayışımızın önünde gelenekçi efsanelerle gerçek arasındaki uçurumun olduğunu düşünüyorum.

Bizim toplumumuzda kızlar üç temel değerle yetiştiriliyor. Mutlak itaat, büyüğün çizdiği hayatı yaşamak ve geleneğe mutlak bağlılık. Bizim artık bu saatten sonra önyargı ve geleneği kadın özgürlüğü ile nasıl uzlaştıracağımız üzerine kafa yormamız gerekir. Gelenek ve özgürlükler nasıl el ele yaşayabilir bunun üzerinde durmamız lazım.

Ancak öte yandan ilk kez bir müslüman ülkeden kırmızı kadın Ceyda Sungur, doğayı, İstanbul'un 75 ağacını korumak için zehirli gazın karşısında dimdik durarak modern hayatın simgesi oldu. Bu Ortadoğu'da ilk defa yaşanıyor. O halde bireysel, bağımsız ve kendi hayatlarına kendileri karar vererek topluma katılan kızlarımızın gücünü asla küçümsememeliyiz. Görevimiz, toplumun her köşesinde direnen Ceydalar'ı bulup, gün ışığına çıkartmak."
 
Efsaneyle gerçek arasındaki farkı cesurca konuşup, bahanelerden vazgeçildiği gün modern topluma katılmak için ilk gerçek sosyal adımın atılabileceğini belirten Pavey, "Kadın gelenekçi toplumlarda cinsellik üstünden kontrol ediliyor.

Toplumdaki çoğunluk kadın üzerindeki baskın kültürü değiştirmedikçe zirvedeki bir avuç kadının başarısı ile güçlü kadın yaratılamıyor. Bugün Türkiye'deki gerçeklik budur. Önceki yıllarda her türlü sıkıntımızın çözümünü yasalarda arayarak fena halde yanıldığımızı düşünüyorum. Bağnaz erkek kontrolünün canlı tuttuğu gelenek, yasalara karşı güçlü bir meydan okumayla direniyor.

Bize geçmişten yoğun bir önyargılar ve ayrımcılık miras kaldı. Bize bırakılmış bu ağır yükü gelecek nesillerin omuzlarından kaldırmak bizim asıl görevimizdir. Ceyda'nın biber gazında uçuşan kırmızı elbisesi, önümüzde duran modeldir" dedi.
 
Pavey, Salihli ziyareti kapsamında ayrıca Engelli Aileleri Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği'ni (ENAD) ziyaret ederek engellilerle bir süre sohbet etti.

DHA