Safari gibi geyik operasyonu

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Orman ve Doğal Hayat Bölgesi’nde üreyen geyikler, Türkiye’deki farklı doğal yaşamlara salınmak için Orman ve Su İşleri Bakanlığı görevlileri tarafından safariyi andıran çalışmayla uyuşturuldu.

Safari gibi geyik operasyonu
18 Nisan 2013 Perşembe 13:32 tarihinde eklendi.

 

 UÜ Orman ve Doğal Hayat Bölgesi Sorumlusu Cemal Türeyen, doğal yaşamda bulunan 20 Anadolu kızıl geyiğinin genlerin karışması için Giresun’a götürüleceğini söyledi.
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile UÜ tarafından yürütülen proje kapsamında, 2004 yılında 10 Anadolu kızıl geyiği Orman ve Doğal Hayat Bölgesi’ne bırakıldı. Salınan geyiklerin sayısı 62’ye yükselince yapılan protokol gereği 50’nin üzerindeki geyik Bakanlığa teslim edilmeye başlandı. Ankara'dan gelen bakanlık görevlisi 4 kişilik ekip bugün geyikleri almak istedi. Özel uyuşturucuları yarım saat süren çalışmanın sonunda hazırlayan görevliler, daha sonra yemliklerine yem konulan geyikleri beklemeye başladı. Yaklaşık bir saat süren bekleyiş sırasında doğal yaşamda bulunan 'Nazlı' adlıgeyiğin, tüfeklerin önüne geçerek koklaması ekiplere zor anlar yaşatsa da, görevliler geyiklerden birini uyuşturucu iğnenin bulunduğu tüfekle vurdu. Ürken geyikler kaçışırken, yemler doğal yaşamda bulunan yaban domuzuna kaldı. 15 dakika uyuşması beklenen geyik daha sonra bacakları ve ağzı bağlanarak nakledileceği tahta konteynere konulmak için hazırlandı. 
 
NESLİ TÜKENMEKTE 
 
UÜ Orman ve Doğal Hayat Bölgesi Sorumlusu Orman Yüksek Mühendisi Cemal Türeyen, 600 hektarlık üniversite orman alanının 100 hektarının doğal yaşam alanı olarak belirlendiğini belirterek, 2004 yılından bu yana yaptıkları çalışmayla geyik sayısını 10'dan 62’ye yükseltmeyi başardıklarını söyledi. Gebe olan 15 dişi geyik daha bulunduğunu belirten Türeyen şunları söyledi:
 
"Protokol gereği 50’nin üzerindeki geyikleri Bakanlığa teslim ediyoruz. Bakanlık Türkiye’nin her yerinde bulunan ormanlara bu geyikleri salıyor. Biz burada geyikleri tamamen doğal ortamda yetiştiriyoruz. Sadece kış aylarında yiyecek bulmakta zorlandıkları için besin takviyesi yapıyoruz. Doğal hayat bölgemizde sulak ve otlak alanlar mevcut. Bu geyikler nesli tükenmek üzere olan Anadolu kızıl geyikleri. Genleri karışması için Giresun’daki ormanlık alanlara 10 dişi 10 erkek geyik bırakılacak. Bu hafta ilk 7’sini alacaklar daha sonraki haftalarda da diğerlerini."
 
Geyiklerin avlanmadıklarında ne kadar hızlı çoğalabildiklerinin burada görüldüğünü ifade eden Türeyen, türlerin korunması için bunun önemli olduğunu vurguladı.

DHA