"Sağlık olsun"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, EXPO 2020'ye aday olan İzmir'in elenmesini "Sağlık temasıyla düzenlenecek bir EXPO en çok İzmir’e yakışırdı ama maalesef olmadı." dedi.

Sağlık olsun
27 Kasım 2013 Çarşamba 19:44 tarihinde eklendi.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, EXPO 2020'ye aday olan İzmir'in elenmesini "Sağlık temasıyla düzenlenecek bir EXPO en çok İzmir’e yakışırdı ama maalesef olmadı. Sağlık olsun!" şeklinde değerlendirdi. Yazılı bir açıklama yapan Bağış, "Kaybeden İzmir olmadı, kaybeden dünya sağlığı, dünya barışı oldu." ifadelerini kullandı.
 
İzmir'in dünyanın sağlık sorunlarını çözecek, sağlıklı yaşamın sırlarını paylaşacak bir reçete teklif ettiğini kaydeden Bağış, "Delegeler ne yazık ki bu fırsatı heba ettiler ve tercihlerini Dubai’den yana kullandılar. Dubai’yi de elbette başarısından dolayı kutluyoruz.

Dünyanın ilk hastanesinin kurulduğu, Hipokrat gibi tıbbın babası sayılan şahsiyetleri bünyesinde barındırmış bir İzmir’in dünyaya sunacağı Ege güneşi hiçbir şeyle ikame edilemez. Camilerin kiliselerle, sinagoglarla bir arada kardeşçe yaşayabildiği nadir şehirlerden olan İzmir dünyaya sadece fiziksel değil, ruhsal sağlık için de etkili reçeteler sunacaktı.

EXPO organizasyonunun dünyanın bütün coğrafyalarına ulaşması için İzmir ilaç gibi gelecekti. İzmir gibi şehirler EXPO düzenlememekle önemlerinden bir şey yitirmez. Ama aynısını EXPO için söylemek mümkün değil. İzmir EXPO’yu EXPO da İzmir’i kaybetmiştir. Sorunlara, özellikle sağlık sorunlarına neşter vurmaktansa onları halının altına süpüren zihniyet bilmelidir ki o sorunlar sonradan daha kötü bir şekilde nüksedecektir." diye kaydetti.
 
Bağış, şöyle devam etti: "Türkiye’ye karşı Olimpiyatlarda da hissettiğimiz önyargılardan kaynaklanan bu olumsuz tavrın EXPO gibi dünya çapındaki bir organizasyonda devam ettiğini görmek gerçekten üzücü. Artık bu gibi büyük organizasyonlara politika ve önyargılar karışmamalı.

UNIVERSIADE gibi dünyanın en başarılı organizasyonlarından birini gerçekleştiren İzmir’e EXPO’nun verilmemesinin altında sadece önyargılar yatabilir. Bu zihniyetin şifaya muhtaç olduğu açıktır ve eminiz ki bu şifa kaynağını, yani İzmir’i ve Türkiye’yi kaçırmaktan pişmanlık duyacaklar. Hükümetimiz bu organizasyonun İzmir’e kazandırılması için her şeyi yapmıştır.

Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım başta olmak üzere hükümetimizin ve partimizin bütün mensupları bu hedefe kilitlenmiştir. Mülki idare, sivil toplum örgütlerimiz, İzmirliler EXPO heyecanını kente yaşatmak için her türlü fedakarlığı omuzlamışlardır. Farklı bir siyasi parti tarafından yönetildiği halde hükümetimiz bu konuda kendilerine her türlü desteği vermiştir.

Türkiye bir bütün olarak bu hedefe kilitlenmiştir. Bu konuda ne yapılması gerekiyorsa, hükümetimiz daha fazlasını yapmıştır. Buna rağmen ne yazık ki olmadı. Ancak bu çalışmalar ve çabalar asla boşa gitmeyecektir. İzmir neticede yoluna yeni hedeflerle, yeni ve modern bir yönetim anlayışıyla devam edecektir ve inanıyorum ki önümüzdeki yerel seçimler de bunun için bir milat olacaktır."

CİHAN