Sağlıkçılardan meşaleli yürüyüş

İzmir Sağlık Çalışanları Platformu üyesi sendika ve odalar sağlıkta dönüşüm programını protesto etmek için meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi.

Sağlıkçılardan meşaleli yürüyüş
14 Mart 2013 Perşembe 23:30 tarihinde eklendi.

 

Yürüyüş ardından gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Mete Güzelant, "Yeni uygulamayla hastaneler sağlık ticarethanesine dönüştürülmüştür. Biz iyi mesleğimizi en iyi şekilde icra etmek istiyoruz" dedi.
 
İzmir Sağlık Çalışanları Platformu'na bağlı sendika ve odaların üyeleri sağlıkta dönüşüm programını hastaneleri ticarethaneye dönüştürdüğü iddiasıyla 14 Mart Tıp Bayramı'nda düzenlenen meşaleli yürüyüşle protesto etti.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Neşe ve Karikatür Müzesi önünde toplanan Platforma bağlı sendika ve oda üyesi yaklaşık 250 kişi "AKP Sağlığa zararlıdır", Sağlıkta ticaret ölüm demektir" ve "Susma haykır sağlık haktır" sloganları ve ellerindeki meşalelerle Alsancak Kıbrıs Şehitleri girişine kadar yürüdü. Burada topluluk adına basın açıklamasını okuyan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Mete Güzelant sağlık çalışanlarının çok zor şartlarda çalıştığını sağlıkta dönüşüm programı zorlukların arttığını belirtti. Sağlık çalışanlarının isteklerinin hükümet tarafından dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Güzelant, şöyle konuştu:
 
"Geçtiğimiz yıllarda hükümet 'Bize siz yüz bin kişisiniz biz 75 milyonu dikkate alırız' dediler. Biz bu yorumu şöyle anladık. Biz oy verene bakarız. Bize sadece hastayı muayene etmeyeceksiniz diyorlar. Aynı zamanda işten çıkarılan tıbbi sekreterlerin işlerini de yapacaksınız diyorlar. Yakında temizlikçileri işten çıkartıp odalarımızı bize temizletecekler. Genel sekreterler yani hastane CEO'ları için amaç sadece karlılık olunca nitelik sorulmuyor. Artık işçi ve işveren vardır.

Bize biçilen kefen taşeron doktorluktur. Hekimlerin öfkesi çok büyüktür. Eski Bakan Recep Akdağ gibi sabit yüksek ücret verirsek çalışmazlar mantığına karşıyız. 35 yıllık bir hekimin maaşı 2 bin 200 TL'dir. Her zaman sabredip boyun eğeceğimizi düşünmeyin. Biz tıbbiyelilerin genetiğinde boyun eğmemek vardır. Performans denilen ve tüm ahlaki değerleri yok eden ucube sistemi istemiyoruz. Hastalarımıza muayene eder gibi yapmak istemiyoruz. Bugün yapamadığımız mesleğimizi yapmak istiyoruz. Para kazanmak için demir ve çimentodan çalan ahlaksız müteahhit olmak istemiyoruz. Yeni uygulamayla hastaneler sağlık ticarethanesine dönüştürülmüştür. Biz iyi mesleğimizi en iyi şekilde icra etmek istiyoruz."
 
Basın açıklaması ardından topluluk olaysız şekilde dağıldı.

DHA