Sağlıklı hamilelik için bu önlemlere dikkat

Kadın Hastalıkları Doktoru Meltem Eğilmez Kalkavan, hamile kalmayı düşünen kadınların sağlıklı bir hamilelik dönemi ve doğum süreci için aylar öncesinden vücudunu düzene sokması gerektiğini söyledi.

Sağlıklı hamilelik için bu önlemlere dikkat
22 Ağustos 2013 Perşembe 11:36 tarihinde eklendi, 2.599 kez okundu.

Kalkavan, “Aylar öncesinden sigarayı bırakmak, kapsamlı bir sağlık kontrolünden geçmek, ve folik asit desteği almak çok önemlidir.” dedi.

Memorial Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Meltem Eğilmez Kalkavan, gebelik planlaması öncesinde anne adaylarına önemli tavsiyelerde bulundu. Kalkavan, “Psikolojik durum çok önemli. Anne ve baba adaylarının psikolojik açıdan tam anlamı ile çocuk sahibi olmaya hazır olmaları, herhangi bir psikolojik rahatsızlık nedeni ile tedavi görüyor olmamaları gerekmektedir. Kapsamlı bir sağlık kontrolünden geçin. Toplumumuzda sıklıkla gebeliği komplike edebilecek hastalıklar arasında kansızlık, şeker hastalığı, guatr, kalp romatizması ve doğuştan kalp kapak sorunları gelmektedir. Ayrıca kızamıkçık, suçiçeği, kabakulak, herpes, toksoplazma ve brusella gibienfeksiyon hastalıklarının bazıları da oluşacak gebelik için çok ciddi riskler oluşturur. Bu enfeksiyonlar erken gebelik döneminde geçirildiğinde bebeğin sakat kalmasına yada gebeliğin düşükle sonlanmasına neden olabilecek enfeksiyonlardır. Gebeliğin ilerleyen aylarında diş ve dişeti üzerindeki olumsuz etkileri de iyi bilinmektedir. Bu nedenle gebelik planlayan bir kadın diş kontrolünü ihmal etmemeli, var olan diş sorunları gebelik öncesinde giderilmelidir.” ifadelerini kullandı.

“Sigarayı bırakın” diyen Kalkavan, “Gebelik öncesi düzenli çalışma ve dinlenme saatleri, uyku saatlerinin yeterli ve uygun koşullarda olması, sigara ve alkol tüketiminin olmaması ve yoğun sigara dumanı olan yerlerde zaman geçirilmemesi önemlidir. Sigara, bilindiği gibi tüm olumsuz etkilerini damar sistemi üzerinden göstermektedir. Bebeği anne ile ilişkilendiren, onun beslenmesini, oksijenlenmesini sağlayan ve atıklarını boşaltan sistem olan plasentanın tamamen bir damar sistemi olduğu düşünüldüğünde sigaranın gebelik üzerindeki zararları açıkça görülmektedir. Doğurganlık çağında bir kadının hiç sigara içmemesi ideal olmakla birlikte en azından gebeliğin fark edilmesi ile birlikte hemen sigara kullanımı bırakılmalıdır.” şeklinde konuştu.

İdeal kiloda hamile kalınması tavsiyesinde bulunan Kalkavan, şunları söyledi: “Kadınlarda ortalama ideal vücut kitle indeksi 20-25 arasındadır. Gebelik öncesi bu sınırlar içerisinde olan yada en azından buna yakın değerlerde olan kadınların gebelikte kilo kontrolü ve kilo sorunlarına bağlı komplikasyon oranları daha az olmaktadır.”


CİHAN